Zdravstvo
APOTEKA » lekovi (OTC), dijetetski suplementi, medicinska sredstva, prirodni preparati i dodaci ishrani » STRES,NERVOZA, DEPRESIJA, NESANICA » Ašvaganda (Indijski žen-šen)

STRES,NERVOZA, DEPRESIJA, NESANICA

Kako pobediti stres? Lekovi i preparati protiv stresa i za miran san koji postižu umirujući efekt na mozak i stoga se koriste u tretmanu depresije i nervoze a pomažu i u koordinaciji uma i čula, što je bitno za dobar i kvalitetan san.


Ašvaganda (Indijski žen-šen)
klikni za veći sliku

Ašvaganda (Indijski žen-šen)

Biljni preparat protiv stresa i nesanice

cena: 1.020,00 din.

narudžba-proizvoda

Pakovanje: 10 ml
Poreklo: Indija
Plaćanje: Pouzećem
Isporuka: 1-2 dana
Dostavu plaća: Kupac

Ašvaganda jedna od najcenjenijih biljaka u Ajurvedi, tradicionalnom zdravstvenom sistemu Indije. Pomaže u koordinaciji uma i čula, što je bitno za dobar i kvalitetan san. Koristi se i kao generalni tonik i "adaptogen" na stres, a poseduje i znatno antioksidantno dejstvo kao i sposobnost da podrži zdravlje imunog sistema. To je biljka koja podmlađuje organizam, koristi za ubrzavanje oporavka nakon bolesti, dlična je kod fizičkih naprezanja, Ishranjuje sva telesna tkiva, uključujući zglobove i živce povećava vitalnosti i poseduje afrodizijačka svojstva.

Ašvaganda (Withania somnifera - ona koja donosi san) je jedna od najcenjenijih biljaka u Ajurvedi, tradicionalnom zdravstvenom sistemu Indije.

Pomaže u koordinaciji uma i čula, što je bitno za dobar i kvalitetan san. Podstiče ključnu povezanost um - telo i psiho-neuro imunološku reakciju kod mentalnog i emocionalnog stresa uravnotežujući um, što je važno za osjećaj sreće i zadovoljstva. Povećava sva tri aspekta uma: shvatanje, pamćenje i sećanje.

Koristi se kao generalni tonik i "adaptogen" na stres, a poseduje i znatno antioksidantno dejstvo kao i sposobnost da podrži zdravlje imunog sistema. To je biljka koja podmlađuje organizam, vraćajući mu vitalnost i seksualnu izdržljivost.Tradiocionalno se koristi za ubrzavanje oporavka nakon bolesti. Odlična je kod fizičkih naprezanja - pomaže telu da se prilagodi fizičkom stresu. Ishranjuje sva telesna tkiva, uključujući zglobove i živce povećava vitalnosti i poseduje afrodizijačka svojstva.

Indikacije:

opšta iscrpljenost i pad energije, rekonvalescencija, slabost mišića i tkiva, umor, nesanica, polna slabost, spermatoreja, neplodnost, nervna iscrpljenost, gubitak pamćenja, skleroza, prevremeno starenje, mršavost kod dece, paraliza, slabost očiju, reumatizam, artritis, kožne bolesti, kašalj, teško disanje, anemija, smetnje u cirkulaciji, smetnje u varenju, oticanje žlezda, polucija.Hemijske analize pokazale su da je ašvaganda pravi rudnik minerala i biološki vrednih supstanci kao što su: kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolna jedinjenja i tanini, flavonidi, proteini i slobodne amino kiseline, saponini, glikozidi, alakloidi. Naučnici smatraju da neke od ašvagandinih blagodeti dolaze iz njenih antioksidantnih svojstava i mogućnosti da očisti organizam od slobodnih radikala.

Dve glavne grupe jedinjenja, steroidni alkaloid i steroidni lakton mogu doprineti njegovoj širokoj primeni zahvaljujući korisnim svojstvima. Najveći deo farmakološke aktivnosti ašvagande može se pripisati vitanolidima: vitaferinu A i vitanolidu D.

Ekstrakt ove biljke takođe može biti i dodatak hemoterapiji. Jedna od posledica hemoterapije je neutropenija, opadanje broja belih krvnih zrnaca neutrofila, što može lako dovesti do infekcije. Kada su životinje podvrgnute oralnoj primeni ekstrakta ašvagande, parametri njihovog imunološkog sistema su ostali u granici normale.

Ašvaganda je efikasan antistres adaptogen koji ima umirujuće dejstvo na organizam, ali mu daje energiju, za razliku od sedativa koji ga omamljuju. Zbog tog svojstva, ašvaganda je idealna za oporavak posle bolesti i kod hroničnog umora.

 

Zbog visokih vrednosti svojih sastojaka, Ašvaganda ima sledeća povoljna dejstva:

 • Eliminiše posledice stresa, odličan je adaptogen - jača otpornost na stres. Hrani i jača nervni sistem, uspostavlja mir uma te pomaže u nošenju sa svakodnevnim stresom
 • Kao prevencija raznih bolesti povezanih sa stresom: ateroskleroza, prevremeno starenje, dijabetes, hipertenzija, malignost, anksioznost i depresija
 • Ima blago sedativno svojstvo, daje miran, zdrav i dubok san
 • Povećava vitalnost i fizičku izdržljivost, zaustavlja starenje, aktivira anabolitičke procese
 • Hrani sva tkiva, a posebno mišiće, koštanu srž, kosti, zglobove.
 • Odličan afrodizijak, dobra je za polne organe, pomaže obnavljanju hormonalnog sistema
 • Podstiče plodnost, potencira reproduktivne hormone i povećava seksualnu snagu, koristi se kod muške neplodnosti i impotencije te za ojačavanje ženskog reproduktivnog sistema.
 • Preporučuje se sportistima za podizanje nivoa izdržljivosti i brži oporavak posle napora i povreda
 • Pomaže zarastanju tkiva, uklanja hronični umor i pomaže kod tkivne acidoze.
 • Jača um, poboljšava pamćenje, koncentraciju i razumevanje novih stvari
 • Dobra je za nervne i mentalne bolesti kao i za epilepsiju
 • Sprečava prevremeni nastanak klimakterijuma i Parkinsonove bolesti
 • Odlično osnažuje i revitalizuje imunološki sistem
 • Ima moćno protivupalno i analgetsko dejstvo stoga je dobra za tretiranje reumatskih stanja i artritisa, korisna je kod bronhitisa, zapaljenja i infekcije gljivicom Kandida
 • Duboko prodire u tkiva i čisti nečistoće, detoksifikuje organizam, pojačava metabolizam i cirkulaciju, stimuliše varenje i čisti sluz.
 • Korisna pri dugotrajnom liječenju astme, koristi se u periodima između napada
 • Preporučuje se kod hemoterapije i zračenja

OPREZNOST

Ašvaganda pripada porodici velebilja. Sadrži alkaloide koji imaju antispazmodički efekat na mišiće uključujući i matericu a sadrži i steroidne laktone i koji kao aktivni sastojci imaju estrogenička svojstva. Glikovitanolidi bi mogli delovati kao modulatori imunološkog sistema. Sadrži takođe i gvožđe. Zapadni medicinski stručnjaci upozoravaju da trudnice ne koriste ašvagandu jer bi, ako se uzima u velikim dozama, moglo dovesti do gubitka fetusa. S druge strane se ona, zbog visoko vrednih sastoja koje sadrži i svojstava smatra tonikom za trudnoću i predivnom hranom za fetus. Isto tako ajurvedski stručnjaci tvrde da ašvaganda učvršćuje plod u materici i ishranjuje mišićno i nervno tkivo, pojačava životnu silu - odjas, pomaže da se ukloni bol u donjem delu leđa, sprečava mučninu, olakšava spavanje, uklanja stres, daje energiju i ubrzava i olakšava sami tok porođaj time što ojačava mišiće. Smatraju da je jako efikasna kod stanja kao što su stalni pobačaji i preteći obortus. Uravnotežuje hormone i stabilizuje trudnoću. U trudnoći se može koristiti u malim dozama isključivo pod budnim nadzorom lekara. Uzevši sve to u obzir trudnice ni u kom slučaju ne bi trebalo da je uzimaju same na svoju ruku već bi prethodno trebale da se konsultuju sa lekarem. Druga mera predstrožnosti se sastoji u tome da bi ašvaganda mogla da pojača seditivno delovanje barbiturata.

Upozorenje:

Ne uzimati kod zatvora, velike doze mogu izazvati poremećaje varenja.

Preporuka:

Preporučuje se da se uzima sa đumbirom radi što bolje asimilacije i varenja. Ako se pije sa toplim mlekom (može se dodati i med) i uzmete pre spavanja, pomaže kod nesanice i teskobe. Može se piti i sa mlakom vodom

Doziranje:

2-10 kapi na dan.

Kako je u pitanju biljni preparat prirodnog porekla on ima blago ali sveobuhvatno delovanje koje ne samo da otklanja trenutne probleme već dovodi i do trajnije promene i poboljšanja opšteg stanja organizma. Stoga ga je potrebno uzimati duži period vremena, najmanje 3-4 meseca.

Zajedno Brahmi i Ashwagandha (Revitalum formula) je sveobuhvatan ayurvedski tonik (rasajana) koja jača i balansira telesne organe i sisteme za borbu protiv mental-nog, emotivnog i fizičkog stresa, poboljšava koncentraciju, pamćenje, razume-vanje novih stvari i fizičku spremnost, podiže psihološku živo-tnu snagu, podmlađuje nervne i ćelija mozga. Anti-upalna svojstva ovih esencijalnih ulja čine ih veoma korisnim u tre-tiranju stresom izazvanih poremećaja povezanih sa bolom. Ova prirodna mešavina esencijalnih ulja predstavlja kulminaciju hiljadugodišnjeg iskustva ayurvedske mudro-sti. Ova rasajana (tonik za podmlađivanje i revitalizaciju tela i uma) je tako formulisana da bude maksimalno delotvorna i bezopasna za dugotrajno korišćenje.

NAPOMENA: Ašvaganda ulje nije lek niti zamena za lekove.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraKreme i Melemi