Zdravstvo

dijagnostika


Šta upućuje da je vreme da uradite
ultrazvuk štitne žlezde?


Štitna žlezda je endokrina žlezda zadužena za regulaciju hormona T3, T4, TSH, koji regulišu brojne telesne funkcije.

Nalazi se u vratnom delu ispod grkljana i pokreće se prilikom gutanja. Građena je od dva režnja koji podsećaju na trostrane piramide. Zdravlje ove male žlezde, koja teži samo 10-20 grama, je od velikog značaja za zdravlje i drugih organa.

Hormoni štitne žlezde regulišu bazalni metabolizam (potrošnju energije), sintezu proteina, telesni rast, sekreciju insulina, aktivnost drugih endokrinih žlezda, aktivnost natrijumsko-kalijumske pumpe, razgradnju masti i glukoze, snagu mišića, funkcionisanje nervnog sistema i seksualnu funkciju.

Na pojavu bolesti štitne žlezde, pored genetike, najviše utiču stres, pušenje, dijabetes i ishrana siromašna jodom. Svaka sumnja u njeno normalno funkcionisanje treba da vas odvede na lekarski pregled, koji se sastoji iz laboratoriskih nalaza krvi i obavezan ultrazvuk štitne žlezde.

Pročitajte još : Ultrazvuk 4D i uživanje u spokojnoj trudnoći

Najčešća oboljenja štitne žlezde

Struma predstavlja uvećanje tela štitne žlezde koje može da bude praćeno povećanjem i smanjenjem sinteze hormona. Prisustvo strume se otkriva ultrazvukom štitne žlezde. Struma (uvećanje) može da bude difuzna i nodularna. Na ultrazvučnom prikazu će biti predstavljene pojedinosti, na osnovu kojih mogu da se bliže odrede karakteristike strume.

Hipertireoza predstavlja povećano lučenje hormona štitne žlezde koji se prepoznaju po karakterističnim simptomima. To su: mršavljenje uprkos izraženom apetitu, opadanje kose, nesanica, nervoza, napadi panike, prekomerno znojenje, lupanje srca i skraćivanje menstrualnog ciklusa. Uz hipertireoidizam se prepoznaju još i Bazedovljeva bolest, tiroididtis, adenom štitne žlezde, a nekad može da ukaže na karcinom štitne žlezde.

Hipotireoza je smanjeno lučenje hormona štitne žlezde koje pogađa najčešće žene do 30 do 50 godine života. Hipotireoza nastaje zbog atrofije tkiva štitne žlezde ili zbog hroničnog limfocitnog tireoiditisa – hašimoto sindroma. Pored hormona T3, T4 i TSH , pacijentima se kontrolišu antitela (anti TPO i anti TG), koja proizvodi organizam na svoju štitnu žlezdu (autoimuna bolest). Hipotireoza nastaje i usled lečenja hipertireoze radioaktivnim jodom ili operacijom. Prepoznaje se po neobjašnjivom gojenju, zamoru, stalnoj pospanosti, niskom pritisku, zaboravnosti, bolovima u mišićima, otečenim kapcima, usporenom radu srca, opstipaciji i zimogrožljivosti.

Karcinom štitne žlezde

Karcinom štitne žlezde se na ultrazvučnom prikazu prepoznaje kao specifičan čvor, koji može biti različite prirode. Pojedinačan čvor u štitnoj žlezdi je sumnjiv na karcinom, za razliku od više čvorova na ultrazvučnom nalazu. Karcinomi štitne žlezde mogu biti papilarni, folikularni, anaplastični i medularni. Karcinomi štitne žlezde se najčešće sporije razvijaju i imaju dobre prognoze.

Ultrazvuk štitne žlezde daje precizan uvid

Ultravučnim pregledom se otkrivaju vrlo precizno sve promene na štitnoj žlezdi: strume, ciste, tumori, čvorovi, lezije i poremećaj prokrvljenosti.

Sve promene u štitnoj i paraštitastoj žlezdi (koja se ne vidi ako je zdrava), najčešće govore i o poremećenim funkcijama štitne žlezde.

Ultrazvuk štitne žlezde treba raditi čak i ako su nalazi hormona uredni jer se promene na štitnoj žlezdi ne očituju odmah na hormonima. Opcija kolor dopler na ultrazvuku nam omogućava da ispitamo prokrvljenost štitne žlezde i naročito prisutnih čvorova.

Ultrazvučnim pregledom štitne žlezde pregledaju se i meka tkiva oko žlezde, vezivna tkiva, limfni čvorovi, mišići i pljuvačne žlezde. Tako dobijamo širok i detaljan opis njihovih oblika, strukture, funkcije, veličine, prokrvljenosti i eventualnih promena. Pregled traje oko dvadeset minuta i potpuno je neškodljiv.

Poliklinika Dr Rončević pruža mogućnost da bez čekanja obavite specijalistički pregled sa ultrazvukom štitne žlezde. Zahvaljujući odličnim ultrazvučnim aparatima nove generacije kao i ogromnom iskustvu Dr. Branka Rončevića subspecijaliste kliničkog ultrazvuka, doprineli smo izlečenju na stotine pacijenata sa različitim bolestima štitne žlezde.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi