Zdravstvo

dijagnostika

Pregled prostate vazi za jedan od najneomiljenijih pregleda uopšte jer većina muškaraca nerado iznosi informacije koje se vezuju za područje intime. Međutim, zbog velike učestalosti oboljevanja od bolesti prostate, značaj blagovremenih preventivnih pregleda je izuzetno veliki.

Najčešće bolesti ovog organa koje muče muškarce su benigno uvećanje prostate, upala prostate i nažalost sve češći karcinom prostate. Osim što mogu biti vrlo opasne, ove bolesti značajno smanjuju kvalitet života muškaraca.

Pregled prostate je jedini način da se ove bolesti dijagnostikuju, što je neophodno da bi se započelo lečenje.

Šta sve podrazumeva pregled prostate?

Prostata je žlezdani organ u obliku kestena koji se nalazi u maloj karlici i kroz koji prolazi uretra. Uloga prostate nije do kraja otkrivena, ali se zna da proizvodi materje koje ulaze u sastav sperme. Sa godinama, kako počinje da se smanjuje nivo polnih hormona razvijaju se i bolesti prostate kod veoma velikog broja muškaraca.

Pregled prostate podrazumeva detaljan uvid u oblik, veličinu i funkcije prostate. Digitorektalni pregled obavlja urolog ili proktolog i podrazumeva neposredno opipavanje prostate kroz čmar u cilju uočavanja uvećanja i promena na prostati.

Urolog će na ovaj način primetiti kakav je odnos prostate preme okolnom tkivu, kakve je tvrdoće i da li je prostata osetljiva na pritisak. Potom sledi ultrazvučni pregled prostate koji se obavlja transabdominalnom i transrektalnom sondom.

Ultrazvuk prostate transrektalnom sondom nije prijatan, ali omogućava veoma precizan uvid u promene strukture tkiva prostate. Uz ova dva pregleda neophodno je da pacijent uradi laboratorijsku analizu PSA tumorski marker (prostata specifični antigen) čije povećane vrednosti mogu da ukažu na postojanje karcinoma, ali i benigno uvećanje prostate.

Najčešće bolesti prostate

Upala prostate ili prostatitis je često oboljenje prostate koje može da nastane i kod mlađih i kod starijih muškaraca usled infekcije različitim mikrobima. Upala prostate može da bude akutna, kada su simptomi izraženi i nastaju brzo, i hronična upala prostate koja traje duže, obično sa nešto blažim simptomima.

Simptomi koji ukazuju na upalu prostate su: učestalo i bolno mokrenje, visoka temperatura tela, pojava krvi u spermi i gnojni iscedak. Ukoliko se ne leči adekvatno upala prostate,može da dovede do steriliteta i urinarnih infekcija.

Benigno uvećanje prostate ili benigna hiperplazija prostate je vrlo česta bolest kod muškaraca iznad 50. godine života. Uvećana prostata ometa prohodnost uretre, pa oboleli često imaju problem sa učestalim mokrenjem, noćnim mokrenjem, pri čemu je mlaz mokraće tanak.

Mogu se javiti i bolovi u predelu male karlice i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike. Benigno uvećanje prostate nema korelaciju sa pojavom karcinoma prostate, ali utiče na smanjenje kvaliteta života.

Karcinom prostate nastaje od žlezdanih ćelija (adenokarcinom) i drugi je po učestalosti u Srbiji, odmah iza karcinoma pluća. Obično se javlja kod muškaraca iznad 60 godina života i može se dijagnostikovati na vreme redovnim pregledom prostate.

Najbolje je kada se uoči u stanju predkanceroze – intraepitelne neoplazije prostate, kada je hirurško lečenje 100% efikasno. Nažalost, u Srbiji se pacijenti javljaju lekaru tek kada karcinom da simptome, tj. u uznapredovalim stadijumima bolesti kada je prognoza lečenja lošija.

Samo redovni pregledi prostate nakon 50. godine života mogu da osiguraju lagano lečenje i ugodnu starost.

Ko treba da se javi na pregled prostate?

Na redovan pregled prostate treba da se javljaju jednom godšnje svi muškarci koji imaju više od 50 godina zbog rane dijagnostike karcinoma prostate.

Svaki muškarac koji uoči neki od navedenih simptoma treba bez čekanja da se javi urologu:

  • Učestalo mokrenje

  • Bolno mokrenje

  • Isprekidan mlaz pri mokrenju

  • Promenjena boja mokraće

  • Bol u karlici i preponama

  • Osećaj težine u donjem stomaku

  • Nevoljno zadržavanje mokraće

  • Nagon za mokrenjem koji se ne realizuje

  • Krv u mokraći

  • Krv u spermi

Ko obavlja pregled?

Pregled prostate možete obaviti u Poliklinici Dr Rončević na Vračaru svakog radnog dana i subotom, bez čekanja i stresa.

Ljubazno medicinsko osoblje će se potruditi da neprijatnosti koje su vezane za pregled prostate budu minimalne.

Više informacija o pregledu prostate možete dobiti pozivom na telefon: +381 63 384 940.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi