Zdravstvo

Vesti :: Četiri mamografa - nema ko da čiata


xxxU četiri doma zdravlja u Beogradu pre više od godinu dana nabavljeni su mamografi koji služe za rendgensko snimanje dojki. Oni ni do danas nisu počeli da se koriste, jer u tim ustanovama ne postoje obučeni radiolozi. U narednih nekoliko meseci Sekretarijat za zdravstvo planira nabavku još četiri ovakva uređaja, ali i edukaciju radiologa, tako da će do kraja leta mamografija početi da se radi u osam domova zdravlja. Trenutno, mamografi postoje...

Izvor : BLIC

U četiri doma zdravlja u Beogradu pre više od godinu dana nabavljeni su mamografi koji služe za rendgensko snimanje dojki. Oni ni do danas nisu počeli da se koriste, jer u tim ustanovama ne postoje obučeni radiolozi. U narednih nekoliko meseci Sekretarijat za zdravstvo planira nabavku još četiri ovakva uređaja, ali i edukaciju radiologa, tako da će do kraja leta mamografija početi da se radi u osam domova zdravlja.

Trenutno, mamografi postoje u domovima zdravlja „Vračar", „Zvezdara", „Voždovac" i „Mladenovac", a za nova četiri još se ne zna gde će biti raspoređeni. Ovim će se, prema rečima gradske sekretarke za zdravstvo prof. dr Dragane Jovanović, postići cilj da svaki drugi dom zdravlja ima mamograf, što je optimalno.
Edukacija radiologa, kako je planirano, biće gotova do kraja leta, nakon čega će skrining pregledi na rak dojke konačno početi da se rade i u domovima zdravlja.
- Ova četiri mamografa znatno će rasteretiti liste čekanja za mamografiju, prvenstveno u Institutu za onkologiju gde se upućuje najviše pacijentkinja. Nadam se da će nakon nabavke ove nove opreme konačno početi da se preventivni pregledi rade kako treba i da se prekine praksa da većina žena dođe kod lekara kada se tumor dojke uveliko razvio i kada su male šanse za izlečenje - rekla je dr Dragana Jovanović.
Trenutno, mamografi postoje u kliničko-bolničkim centrima „Bežanijska kosa" i „Zvezdara", Kliničkom centru Srbije i Institutu za onkologiju, gde se uradi ubedljivo najveći broj mamografija.
U KBC „Zvezdara" se svakog dana uradi 15 do 20 mamografija. Potreban je uput lekara opšte prakse i ne čeka se duže od sedam dana. U KBC „Bežanijska kosa" postoji samo jedan obučen radiolog za mamograf, a koliko se čeka na snimanje zavisi, kako je rečeno „Blicu", od toga kakva je dijagnoza i koliko je pacijentkinja hitna.
U Kliničkom centru Srbije mamograf je smešten u Institutu za endokrinologiju. Tu se, kako „Blic" saznaje, iz nepoznatih razloga uradi tek po nekoliko mamografija dnevno.
Na Institutu za onkologiju uradi se najviše ovih procedura, svakog dana između 80 i 85. Na red se čeka oko tri meseca, s tim što se pacijentkinje kod kojih se sumnja na bolest primaju u roku od nekoliko dana.
Pregled mamografom vrlo je složen i traje između 15 i 30 minuta. Godišnje od bolesti raka dojke oboli više od 4.000 žena, a kod samo 20 odsto njih se otkrije u početnoj fazi. To dovoljno govori od kakve je važnosti rad na prevenciji ovog oboljenja, čija je izlečivost, ako se na vreme otkrije, 95 odsto.
Kliknite da bi ste pročitali vest u celini.....

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi