Zdravstvo

Vesti :: Kontrola listi čekanja za operacije na srcu

xxxLeftČekanje na operaciju srca povećava neravnopravnost u lečenju građana Srbije i to je problem koji će biti rešen, obećao je ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vladi Srbije.


 

Do 1. maja biće usvojeno stručno uputstvo za pravljenje spiska pacijenata koji čekaju na kardiohirurške intervencije
Ubuduće manje čekanja na kardiohirurške zahvate

Čekanje na operaciju srca povećava neravnopravnost u lečenju građana Srbije i to je problem koji će biti rešen, obećao je ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vladi Srbije.

Kako je najavio, to će biti urađeno u tri koraka. Prvo, Republički fond za zdravstveno osiguranje „otkupiće" sav dopunski rad kardiohirurga u državnim ustanovama.

- Drugi korak biće potpisivanje ugovora s privatnikom koji je u stanju da kvalitetno uradi operacije srca. Treći korak je da se isti novac koji se ulaže u operacije na srcu u našim državnim klinikama, uloži u intervencije u inostranstvu, tamo gde se za taj ili sličan iznos može dobiti kvalitetna operacija srca da bi se rešio gorući problem, kao prelazno rešenje. Započeti su razgovori sa ministrom zdravlja Slovačke i uspostavljeni kontakti s bolnicama u Istanbulu, sa kojima već imamo dobro iskustvo u korišćenju gama noža za zračenje bolesnika s tumorom mozga - najavio je ministar zdravlja.

Dr Milosavljević je rekao da se u ovom času u svim kardiohirurškim centrima mora bolje „upravljati" listama čekanja.

- Lista čekanja mora biti napravljena „ni po babu ni po stričevima" i pacijentu mora biti dostupna operacija nezavisno od toga da li čovek nekoga poznaje u ministarstvu ili na klinici, da li ima novca ili nema. Svi građani moraju da budu tretirani na potpuno isti način. Bolje upravljanje listama čekanja znači da se one ne mogu više mehanički sačinjavati tako da se u njih upisuje ime, prezime i godina rođenja pacijenta, dijagnoza i dan kada se obratio ustanovi, već svaki pacijent na listi mora aktivno da se analizira i da se prati njegovo stanje. Ministarstvo zdravlja će insistirati da tokom aprila, a najkasnije do 1. maja bude doneto stručno metodološko uputstvo na koji način će se, konzilijarno, jednom nedeljno, postavljati indikacije za operacije na srcu - najavio je ministar Milosavljević.

Ministar je pojasnio i šta znači „otkupljivanje" dopunskog rada:

- Nedopustivo je da pacijenti iz Kikinde, Šapca čekaju na operaciju srca godinu dana, a da neko, ko dođe sa strane i plati, bude operisan odmah. Tu je velika odgovornost direktora kardiohirurških kuća. Od ukupno 3010 urađenih operacija baj-pasa, oko 600 je urađeno pacijentima koji su tu uslugu platili, jer nisu naši osiguranici. Sada će Republički fond finansirati sa 300.000 dinara svaku takvu intervenciju koju su kardiohirurzi spremni da urade u dopunskom radu našim pacijentima i onaj ko više radi biće i više plaćen - istakao je dr Milosavljević.

On je zaključio i da je u kardiologiji Srbije napravljen „korak od sedam milja", što je potkrepio sledećim podacima: 2005. urađeno je 9374 koronarografija, a 2008. godine - 18.750, a višestruko je povećana i ugradnja stentova - 2004. je urađeno 1.900 stentova, a lane 13.500. Takođe, ne postoji lista čekanja za ugradnju pejsmejkera. Ukupna ulaganja u ovu oblast od 2003. do 2009. godine su šest milijardi dinara, odnosno 60 miliona evra.

Izvor:POLITIKA 24.03.2010

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi