Zdravstvo

Vesti :: Што је хитно пацијентима, докторима није

xxxLeftПознато је да пацијенти и лекари различито схватају појам хитног случаја, што ствара пометњу откад је у амбуланте Дома здравља уведено заказивање прегледа.
Иако је много таквих ситуација, када пацијент мисли да му је стање катастрофално лоше, а доктор га пошаље кући, уз објашњење да мора да закаже преглед, тешко је одгонетнути ко је у праву

 

Последњи овакав случај десио се тридесетогодишњој Новосађанки, која није желела да јој се име помиње у јавности.
- Била сам са сином у граду, када ми је одједном јако позлило. Отишли смо у амбуланту "Југ Богдан" на Подбари, где је баш радила мој изабрана лекарка. Медицинска сестра, која ме је кроз шалтер саслушала, рекла је да јој не делујем као хитан случај и да идем кући, а да могу да закажем преглед за прекосутра, пошто је и данас и сутра све попуњено. Била сам толико малаксала и нисам имала снаге да се расправљам с њом, па сам се окрен ула и изашла - испричала је наша саговорница. Када је стигла кући, њена мајка је, видевши у каквом је стању, позвала је амбуланту и покашала да истера правду.
- Упитала их је да ли ћу бити хитан случај ако се срушим на улици и опет објаснила да ми је позлило, па је медицинска сестра рекла да поново дођем. Измерили су ми притисак, горњи ми је био 110, а доњи се уопште није чуо, због чега су ме на крају прикључили на инфузију - објаснила је наша саговорница, запитавши се куда иде нашо здравство.
Да је медицинска сестра оманула, али и да пацијенткињино стање заиста није било хитно, рекла је начелница Службе опште медицине др Светлана Чвокић.
- Када пацијент дође у амбуланту и каже сестри које су му тегобе, она мора да га посаветује, да измери крви притисак, уколико је потребно, или да се консултује с доктором, ако постоји дилема око процене пацијентовог стања. Медицинска сестра је у овом случају направила превид, што јој није измерила крвни притисак, када је видела да је у питању благо претколапсно стање и посаветовала пацијенткињу да легне, подигне ноге и одмори се, а уколико јој не буде боље, да се јави Дому здравља да се договоримо око примања на преглед преко реда. Међутим, грађани би требали да имају бар основно знање у вези са здравстевним стањем у оваквим временским условима, што би их одговорило од паничења и трчања код лекара, када им мало опадне притисак или нешто слично. Наравно, када већ дођу у диспанзер, сестра мора да их саслуша и посаветује - каже др Чвокић, закључивши да се хитни случајеви у медицини јако разликују од поимања хитних случајева код пацијената.

Izvor:Dnevnik

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane

Dodaj!

Preporučene oznake:

Jedna reč: vesti

Jedna reč: vesti

apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi