Zdravstvo

Vesti :: Banjalučki Klinički centar postaje regionalna bolnica

xxxANJALUKA - Banjaluka bi mogla uskoro da ostane bez Kliničkog centra, a u najvećem gradu Republike Srpske postojaće samo bolnica i to u najboljem slučaju tzv. trećeg nivoa, saznaje „EuroBlic". Prema našim saznanjima, predstavnici entitetskih ministarstava zdravlja još su 2004. potpisali dokument kojim se jasno preciziraju četiri zdravstvena centra u BiH - u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci, s tim da će Tuzla pokrivati najveći broj pacijenata i biti jedina ustanova koja će imati status kliničkog univerzitetskog centra.
Izvor: Blic

Ministar zdravstva RS Ranko Škrbić tvrdi, međutim, da je ovaj dokument stavljen van snage i da ni za koga nije obavezujući, ali je vrlo indikativno što upravo predloženi zakon o zdravstvenoj zaštiti RS deli bolnice na četiri nivoa, sa istim ulogama kao i u dokumentu iz 2004.
Kako navodi naš izvor, na ovaj dokument, koji je u posedu „EuroBlica", pristali su tadašnji ministri zdravlja, a sastavili su ga stručnjaci iz Australije po direktivi međunarodne zajednice.
Prema ovom dokumentu, Banjaluka bi služila kao tercijarni zdravstveni centar za veći deo severozapada RS. Tako bi se u Banjaluku upućivali pacijenti iz Gradiške, Prijedora i Doboja, ali i iz Sanskog Mosta i Bihaća. Međutim, naš izvor tvrdi da je to mnogo manje područje nego što je bilo pre rata, s obzirom na to da su joj pripadali i Grahovo, Glamoč... S druge strane, Univerzitetski KC Tuzla, kako se navodi u dokumentu iz 2004. godine, primao bi mnogo više pacijenata nego što je sada slučaj (uglavnom mu se vraćaju područja koja su bila pre rata). Pri tom, KC Tuzla će postati referentni centar za Gračanicu, Zvornik i Bijeljinu. Takođe, u ovom dokumentu jasno piše koja područja dobija Mostar, a koja Sarajevo. U dokumentu se navodi da će Sarajevo imati jednu bolnicu kombinovanu od dve postojeće pod jednom upravom, a primaće pacijente sa većeg područja nego sada - opsluživaće većinu stanovnika oko Kasindola i Konjica. „Mostar bi imao samo jednu bolnicu. Primao bi pacijente sa šireg područja nego sada, uključujući one iz RS, poput Nevesinja", stoji u ovom dokumentu. Naš izvor tvrdi da će Tuzla biti nivo četiri, a koji nivo će imati banjalučki KC - još nije poznato.
Prema tvrdnjama izvora „EuroBlica", Vlada Holandije je upravo imala u vidu tu informaciju i s razlogom odustala od dogovorenih ulaganja u rekonstrukciju KC u Banjaluci, jer „nisu hteli da ulažu u nešto što će biti - bolnica". Zato su, navodi naš izvor, sav novac usmerili u rekonstrukciju KC u Tuzli. Podsećamo, 2006. Vlada RS najavila je da će holandska vlada uložiti oko 80 miliona KM u rekonstrukciju KC, da bi godinu dana kasnije saopštila da su Holanđani odustali od ovog projekta i odlučili se za finansiranje rekonstrukcije KC u Tuzli.
Ministar zdravstva RS Ranko Škrbić, međutim, odlučno negira te tvrdnje. „Nema to veze s tim! Holandska vlada odustala je iz nekih svojih razloga, a oni su ranije dali novac Tuzli. Holandija je to uradila iz čisto političkih razloga", tvrdi Škrbić.
Kliknite da bi ste pročitali vest u celini.....»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi