Zdravstvo

Vesti :: Banka ćelija jedina nada za potomstvo

banka polnih ćelijaOsnivanje banke polnih ćelija u Srbiji za mnoge parove jedina nada za potomstvo. Izgradnja ovog objekta koštaće između 1,5 i dva miliona evra

ZA oko deset odsto parova u Srbiji otvaranje banke polnih ćelija gotovo da je jedina nada da postanu roditelji. Ipak, donošenje podzakonskih akata, odabir lokacije, izgradnja i opremanje objekta samo su neke od „sitnica" koje tim parovima stoje na putu do potomstva.

Stručnjaci se slažu da je izuzetno važno otvaranje ove banke, ali mišljenja su podeljena kada je reč o tome gde treba udariti kamen temeljac. Dok se jedni zalažu da to bude u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, postoji ideja i da to bude u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić". Konačnu odluku doneće ministar zdravlja.

- Treba da postoji centralno mesto gde će biti registri o davaocima i primaocima - priča prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Klinike za ginekologiju. - U izradi su podzakonski akti i aktivno sarađujemo sa Upravom za biomedicinu.

Zakon predviđa da to radi jedna ustanova, a kod nas se vantelesna oplodnja najduže radi, pa bi trebalo ovde da bude.

Izgradnju objekta i opremanje trebalo bi da finansira Ministarstvo zdravlja. Prema rečima prof. dr Ljubića, da bi se sve sredilo potrebno je od 1,5 do dva miliona evra.

- Iz medicinskih razloga kod nas na klinici već se radi zamrzavanje reproduktivnih ćelija - kaže profesor Ljubić. - U cilju očuvanja oplodne moći kod žena koje imaju karcinom, pre zračenja ili hemoterapije uzima se deo jajnika i zamrzava. Kada se stabilizuje bolest, on se vrati u tkivo, a pod dejstvom hormona stvaraju se jajne ćelije koje se koriste za oplodnju. Naša klinika prva je u regionu koja to radi.

Ovih slučajeva ima desetak. Takođe, ima i desetak uzoraka sperme, koja se zamrznuta čuva u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

- Nadamo se da će sledeće godine biti zaokružena zakonska priča i da će se započeti sa izgradnjom i radom - kaže dr Zoran Stanković, predsednik Republičke komisije za vantelesnu oplodnju pri Ministarstvu zdravlja. - Sigurno su i strane kompanije zainteresovanje da otvare te banke, ali i privatne klinike koje se bave vantelesnom oplodnjom.

Dok se čeka otvaranje banke polnih ćelija, građani koji žele potomstvo odlaze u Španiju, Češku, Dansku i Rusiju.

KAO NA DLANU
U buduĆoj banci polnih ćelija ispitivaće se genetski poremećaji, infektivne bolesti, kompletno psiho-fizičko zdravstveno stanje davalaca. U Upravi za biomedicinu postojaće podaci o donatorima i primaocima, a od istog davaoca moći će da se rode najviše dve bebe.


SAMO PARTNERI

PREMA rečima dr Slobodana Bijelotomića, pomoćnika direktora Uprave za biomedicinu, postoji interesovanje da se banka polnih ćelija što pre otvori:

- Osnivač, Republika Srbija, biće i finansijer. Postojaće jedna državna banka, a videćemo da li će neko osnovati privatnu.

Dr Bijelotomić razbija iluziju ženama koje žele da postanu majke i bez partnera: niko van bračne ili vanbračne zajednice neće moći da učestvuje u ovom programu.

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI 08.01.2012.

Arhivs vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi