Zdravstvo

Vesti :: Bebe (pre)dugo čekaju na ultrazvuk

Bebe i ultrazvukBebama bi trebalo do šeste nedelje da se uradi prvi ultrazvučni pregled kukova, a na Institutu Majka i dete na Novom Beogradu na to se čeka i tri meseca.

Iako se prvi ultrazvučni pregled kukova radi do šeste nedelje života, na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" na Novom Beogradu pregled se čeka i tri meseca.

Godišnje se u toj ustanovi uradi oko 4.500 takvih pregleda, i to na samo jednom aparatu. Oni koji ne mogu da čekaju - plaćaju od 3.000 do 6.000 dinara u privatnim klinikama.

Ultrazvuk je veoma bitan jer se njime vidi struktura kuka i moguće je na vreme uočiti svaki poremećaj i odmah započeti lečenje. Jedini aparat u Institutu radi neprestano. Dvomesečna beba iz Obrenovca primljena je hitno.

"Ovde imamo zakazano tek za dva meseca za kukove, ali doktor nas je primio ranije, jer ne možemo da platimo privatni pregled. Inače se čeka dugo. Primili su nas hitno", kaže Marija Đurić.

Aparat je star oko 15 godina, i nije čudno što se često kvari.

"Dok radi, radi. On nama za sada zadovoljava potrebe, ali je problem što kada prestane da radi, ne može da se servisira. Serviseri su nam bili pre neki dan, pa su se čudili da tako nešto postoji ovde", kaže dr Boris Pištignjat, dečji ortoped hirurg na Institutu za majku i dete.

Dok se ne nabavi novi aparat trebalo bi postojeći koristiti samo kada je to nužno.

Skrining kukova beba je deo sistematskog pregleda i trebalo bi da ga rade pedijatri i radiolozi u svim domovima zdravlja, pogotovo prvi ultrazvuk novorođenčadi. Tako bi na Institutu mogli svi na vreme da budu primljeni.

Izvor: RTS 26.06.2012.god

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi