Zdravstvo

Vesti :: Bebe umrle pod nadzorom lekara

xxxU novosadskom porodilištu „Betanija" u oktobru se, u razmaku od nedelju dana, dogodila dva identična slučaja smrti dve nerođene bebe.

Roditelji Sanja i Branislav Spasojević optužili su četiri lekara za smrt svog nerođenog deteta i podneli krivične prijave protiv njih, dok drugi bračni par, kako saznajemo, tek planira da to učini.

Prvi incident se dogodio 15.oktobra, kada su Sanju Spasojević sedam dana nakon termina za porođaj poslali na odeljenje patologije, gde je čekala carski rez.

- Komisija porodilišta odlučila je da carski rez izvede tri dana nakon onog datuma koji je predložio lekar koji je pratio trudnoću moje žene. Lekar je rekao da je zbog veličine ploda bolje da se intervencija uradi ranije. Sanja je prvi put upućena u „Betaniju" 11. oktobra, ali je komisija odlučila da nema potrebe za hitnim postupkom. Rekli su nam da dođemo 14, a potom, ipak, kad smo došli tog dana u bolnicu, zakazali su carski rez za 17.oktobar. Poslednji put je moja Sanja pregledana 14. oktobra u 18 sati, a ujutro su ustanovili da bebino srce više ne kuca - u očaju priča Branislav Stanojević, koji je devet meseci iščekivao sina prvenca.
Njegovoj ženi ipak su uradili carski rez i izvadili tad već mrtvu bebu koja je bila teška 4,2 kilograma.


V.d. upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine dr Dragan Budakov rekao je za „Blic" da ne želi da komentariše ovaj slučaj sve dok krivične prijave koje su podnete protiv njega i ostalih članova komisije - dr Aleksandre Novakov Mikić, dr Tihomira Vejnovića i dr Gabrijele Kečkeš, ne bude lično video.


On je, međutim, objasnio da je procedura ispoštovana i da postoje mnogi pokazatelji da se ne radi o lekarskoj grešci, već da je reč o nepoznatom uzroku smrti koji se događa jednom u 200 slučajeva. Prema njegovim rečima, nije uočena tzv. „patnja ploda", te nije postojala potreba za hitnim carskim rezom.


Roditelji čija je beba umrla pod još nerazjašnjenim okolnostima kažu da je trudnoća svih devet meseci bila idealna i da nije bilo nikakvih problema.


Samo sedam dana pre tragičnog slučaja bračnog para Stanojević u Betaniji se dogodila gotovo identična tragedija - bebino srce prestalo je da kuca takođe pre samog porođaja, u identičnom slučaju prenete trudnoće, na odeljenju patologije.

Kako saznajemo, i ti roditelji će najverovatnije podneti krivične prijave protiv članova Komisije što su prolongirali datum carskog reza.

Izvor:BLIC 10.11.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi