Zdravstvo

Vesti :: Besplatno i drugi put

xxxINSTITUT za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front" dobiće od Grada novac za finansiranje drugog pokušaja vantelesne oplodnje.

Program je namenjen parovima koji su neuspešno prošli prvi pokušaj o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a čije je prebivalište tokom sprovođenja prvog pokušaja bilo na području Beograda.
Gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević ne krije zadovoljstvo što je ovaj program lokalne samouprave podstakao Ministarstvo zdravlja i Republički zavod
za zdravstveno osiguranje da slede ideju Sekretarijata za zdravstvo, pa je tako doneta odluka da se pravo na drugi pokušaj vantelesne oplodnje obezbedi svim osiguranicima na teritoriji Srbije, prema ustanovljenim kriterijumima.
- Grad očekuje da će veći broj parova uspešno realizovati roditeljstvo, i da će biti zadovoljni kvalitetom usluga koje su ostvarili tokom priprema i procedura vantelesne oplodnje u zdravstvenim ustanovama - naglašava dr Blagojević. - Na osnovu spiskova iz navedenih klinika, postupak drugog pokušaja vantelesne oplodnje finansiraće se za oko 240 parova.
Komisije za vantelesnu oplodnju u Institutu za ginekologiju i akušerstvo i klinici „Narodni front", gde se i sprovodi drugi pokušaj vantelesne oplodnje, ocenjuju da li su ispunjeni uslovi za ovu intervenciju. Za drugi pokušaj procedura je ista kao za prvi. Parovi u domovima zdravlja mogu da dobiju sve informacije o izmenjenom spisku analiza koje treba da urade. Zatim se ide u Zavod za zdravstveno osiguranje da bi se zakazao razgovor sa komisijom, a potom se bira ustanova u kojoj će se obaviti vantelesna oplodnja.
Ko je „prošao" komisiju,i primera radi odlučio se za GAK „Narodni front", odlazi u ovo porodilište radi sprovođenja dalje procedure. Ceo proces oko pripreme za vantelesnu oplodnju traje najviše šest meseci.

PRAVILA
- Svaki osiguranik, ukoliko ispunjava uslove,ulazi u proceduru bez liste čekanja. Pomenute zdravstvene ustanove su u obavezi da za šest meseci završe proces - naglašavaju u RZZO-u.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 07.04.2010

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi