Zdravstvo

Vesti :: Bez citostatika do kraja meseca

xxxPojedine zdravstvene ustanove u Srbiji ostale bez pojedinih citostatika neophodnih za lečenje obolelih od raka. Problem bi trebalo da bude rešen do kraja meseca, poručuju nadležni.

Pojedine zdravstvene ustanove u Srbiji ostale bez pojedinih citostatika neophodnih za lečenje obolelih od raka. Problem bi trebalo da bude rešen do kraja meseca, poručuju nadležni.utorak, 25. okt 2011, 09:41

Klinički centar Srbije, zdravstveni centri u Užicu i Kraljevu, Kliničko-bolnički centar Zemun i instituti za onkologiju Srbije i Vojvodine, ostali su bez pojedinih citostatika neophodnih za lečenje obolelih od raka. Do kraja meseca, trebalo bi da problem bude rešen, obećavaju nadležni.
Izjave Suzane Vasović, Dušana Jovanovića, Tatjane Tomić i Sanje Marinković

U većini ustanova gde pacijenti mogu da dobiju hemioterapiju, nedostaju petfluorouracil i dekarbazin. Nestašica lekova uznemirila je teško obolele pacijente, iako lekari tvrde da oni zbog toga nisu dodatno ugroženi.

"Blagovremena primena leka uvek najbolja, ali odlaganje od dve do tri nedelje, koliko će iznositi sada za ovu grupu pacijenata, smatra se prihvatljivim i neće imati negativan uticaj na tok i ishod lečenja njihove osnovne, maligne bolesti", kaže Suzana Vasović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec ističe da su za 40 pacijenata neophodna dva citostatika koja nedostaju, ali da pauzom od deset dana oni neće ništa izgubiti.

"To su lekovi koji se daju u kombinaciji. U ovom trenutku menjamo kombinaciju i dajemo kombinacije u kojima nema leka koji nedostaje", kaže direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Dušan Jovanović.

U ustanovi u kojoj se godišnje leči veliki broj obolelih od malignih bolesti, gde mesečno terapiju primi skoro 1.500 pacijenata, kažu da im trenutno nedostaje samo jedan citostatik.

"Dekarbazin je bio lek koji je bio na B listi. Međutim, dva proizvođača koja su registrovana u Srbiji nisu mogli više da odgovore na naše zahteve i vanredno je taj lek morao da se stavi na D listu, što je potpuno nova procedura pri nabavkama i mi smo sada u toj proceduri", kaže Tatjana Tomić, načelnik Apoteke u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Marinković najavljuje u toku sedmice uvoz petfluorolacila, kome kasnije prethodi prva serija atesta u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

"Očekujemo da će vrlo brzo biti i u zdravstvenim ustanovama, gde je i neophodan. Drugi lek je prebačen na D listu, tako da može da se nabavi interventnim uvozom", dodaje Marinkovićeva.

Ministar zdravlja Zoran Stanković obećao je da će do kraja meseca problem biti rešen i tvrdi da u ovom trenutku u Srbiji drugih lekova ima u dovoljnim količinama.

Izvor: RTS 25.10.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi