Zdravstvo

Vesti :: Bez panike zbog virusa sa Nila

nove žrtveDok se čeka potvrda da li su još dve osobe umrle od virusa zapadnog Nila, čime bi se broj umrlih povećao na pet, nadležni u Srbiji neće proglasiti epidemiju.

Nadležni govore da nema mesta panici.

"Nemamo još podatke za nova dva smrtna slučaja. Ali i bez toga, nema uslova za proglašenje epidemije groznice virusa zapadnog Nila, jer nemamo parametre na osnovu kojih bismo to uradili. To nije nova bolest, pa da na osnovu jednog slučaja proglašavamo epidemiju", kaže šef Odseka za zarazne bolesti Batuta dr Jelena Obrenović.

"Imamo podatke i o ranijim slučajevima obolevanja. Mi svake godine imamo mnogo nerazjašnjenih slučajeva smrti od zapaljenja mozga ili moždanih ovojnica, gde nije utvrđen uzročnik. Sada, zahvaljujući napretku u dijagnostici i tome da smo prvi put ove godine uradili dijagnostiku na sumnjive slučajeve, imamo i preciznu potvrdu uzroka", dodaje Obrenovićeva za Politiku.

Naši epidemiolozi su od Evropskog centra za kontrolu bolesti zatražili preporuku za proglašenje epidemije i nisu je dobili.

Dugogodišnji načelnik Klinike za Infektivne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu, penzionisani profesor dr Ivanko Bojić, infektolog, smatra da je nelogično da nadležni, iz godine u godinu, šta god nam se dogodi, poručuju da se ne paniči.

"Mora nekad narod i da bude u panici. Ima mesta i za brigu i za strepnju i za oprez i kako da zaštitimo ljude. Nadležni moraju da se pitaju da li smo dovoljno učinili da suzbijemo veliku populaciju komaraca. Možda da smo to uradili kako valja i na vreme, ovog problema ne bi bilo. Na Dunavski kej ili na Savu godinama ne odlazim, jer ne mogu od komaraca oči da otvorim", kaže dr Bojić.

Ovaj infektolog kaže kako je virus „zapadnog Nila” više od 10 godina poznat i to ne samo u Ugandi, po čijoj provinciji je dobio ime, jer se proširio po čitavom svetu.

"Ova bolest najčešće prolazi kao febrilna groznica, slična gripu. Inače, zapaljenje mozga i moždanih ovojnica nisu komplikacije ove bolesti nego normalne manifestacije bolesti koje se javljaju kod određenih pacijenata, a da li će se javiti zavisi od mnogo faktora – snage virusa, stanja organizma domaćina. Naravno, ljudi plaćaju životima – zapaljenje mozga od kojeg pacijent ne može da se oporavi završava smrtno. To što su umrli u poznijim godinama ništa ne znači. Zaštita je na vreme upozoriti stanovništvo i intenzivno raditi na prevenciji ", kaže sagovornik Politike.

Izvor: POLITIKA11. 09. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi