Zdravstvo

Vesti :: Bez terapije oboleli od raka debelog creva i raka dojke

oboleli od raka bez terapijeU bolnicama u Srbiji ponovo nema najjeftinijeg i najčešće korišćenog citostatika „5-fluorouracila“. Bez terapije ostaju oboleli od raka dojke i raka debelog creva.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, za nestašicu isključivo krive farmaceutsku industriju.

- Citostatika „5-fluorouracil“ nema jer je jeftin i farmaceutska industrija ne nalazi interes da ga proizvodi. Naime, njegova cena je svega par stotina dinara, što je u odnosu na cene drugih citostatika, koji koštaju i preko 100.000 dinara po ampuli, zanemarljivo niska.

 Treba istaći da je snabdevanje ovim lekom globalni problem, a ne samo u Srbiji - kažu u fondu.

S obzirom na to da je nestašica ovog leka postojala još prošle godine, fond je taj citostatik stavio na listu D kako bi ustanove mogle da nabave i neregistrovan lek.

Međutim, kako „Blic“ saznaje, u Srbiji postoji registrovan „5-fluorouacil“, čiji distributer ima zalihe ovog leka za šest meseci. S druge strane, RFZO-u je potrebno više od osam meseci da taj lek stavi na listu B kako bi ga bolnice lakše nabavljale. Zbog toga se pravi čitava zbrka na tržištu, pa pojedine ustanove „flourouracila“ imaju zbog toga što je dozvoljen uvoz neregistrovanog leka, koji može biti i sumnjivog kvaliteta, dok lek koji je registrovan ustanove ne mogu legalno da nabave.

Izvor: BLIC 03. 12. 2013. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi