Zdravstvo

Vesti :: Bolesni više neće čekati na listama

ministarka zdravljaMinistarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će sve liste čekanja u bolnicama biti prekontrolisane tako da niko ko je životno ugožen više neće mesecima biti na listi čekanja.

- У тај посао уложићемо велике напоре. Међутим, постојање листа чекања не значи да ће било коме бити угрожено здравствено стање. Контрола листа мора бити урађена заједнички, на нивоу свих установа у Србији, а не само на нивоу болница. То подразумева да се среде спискови за уградњу кукова, колена, операције катаракте, срца – казала је Дејановићева у интервјуу за „Новости“.

Уз то, треба сагледати и кадровске потенцијале на нивоу земље, а после свега тога сигурна сам да ће се дужина чекања смањити, додала је она.

- С друге стране, постоје и ситуације када чекање не угрожава пацијента и не погоршава његово стање. У тима случајевима реч је о заказном термину за интервенцију, што постоји у читавом свету. Једно је сигурно – нико ко је угрожен не сме да чека – истакла је министарка.

На питање, која је гаранција да ће се у апотекама појавити лекови којих нема више од пола године, као што су „бруфен“ или „ласикс“, Дејановићева је одговорила да је „повећање цена гаранција“.

- Ти лекови се више неће куповати у иностранству и овде шверцовати. Они спадају у групу неопходних лекова, а “бруфена“ и “ласикса“ већ дуго нема. Досад су се избегавале одлуке о највишој цени, а та одлука сада постоји и сви ће моћи да набаве лекове. Очекујем их у продаји већ за недељу дана – казала је Дејановићева.

Она је рекла да тренутни курс евра, који се примењује при одређивању цене лекова, није реалан и навела да је упутила иницијативу Влади да се износ што пре усклади.

- Републички фонд за здравствено осигурање прави обрачун на основу курса који је одредила Влада, а он одавно није реалан. Зато сам дала налог да ресор на чијем сам челу, заједно са Министарством трговине, пронађе средњи курс, а тај предлог ће потом бити упућен и Министарству финансија. И сви су дали налог својим сарадницима да се та уредба брзо донесе – казала је министарка.

Према њеним очекивањима тај курс, који ће се примењивати за обрачун, биче стимулативан и за произвођаче и за трговце.

- Отклонићемо све формалне сметње, јер нам је свима у интересу да немамо бриге око снабдевања лековима – рекла је Дејановићева.

Izvor:PRAVDA 05.09.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi