Zdravstvo

Vesti :: Bolesnike žulja postelja od pet decenija

postelja od pet decenijaKreveti i dušeci u pojedinim bolnicama davno se raspali, ali na njima i dalje leže najteži bolesnici. Bolnice računaju samo na nabavku polovnih kreveta. Porodilje na stolovima od 30 godina

PACIJENTI u Srbiji leže na bolničkim krevetima starim i do 40 godina. Na vremešnim ležajevima odmaraju se i tek rođene bebe, porodilje, ali i najteži bolesnici. Nije rok trajanja istekao samo krevetima, već i višedecenijskim dušecima i operacionim stolovima.

Oguljeni, zarđali, probijenih žica i požutelih i iscepanih dušeka „krase“ mnoge bolničke sobe u Srbiji. Neki od kreveta „osveženi“ su masnom farbom, a umesto dušeka u plastificiranim omotačima upakovani su debeli sunđeri. Neke ustanove imale su tu sreću pa s vremena na vreme iz donacije dobiju polovne krevete ili kupe nove. To, međutim, nije dovoljno, i prema nezvaničnim informacijama, tek nešto više od 10 dosto bolesničkih postelja je novo.

U Kliničkom centru Srbije ima svega. Nešto se kupuje, a nešto popravlja. Mnogo više ima kreveta starih 20 i više godina, nego novih. Ista situacija je i sa dušecima. Firma koja sređuje nameštaj, godišnje popravi više od 200 kreveta. Oprema u KCS nikad nije popisivana, iako ima inventarske brojeve.

Ništa bolja situacija nije ni u Kliničkom centru Kragujevac. I ovde su ležaji ušli u četvrtu deceniju.

- Kreveti su stari u proseku 30 godina - rekla nam je Vanja Đorđević, portparol KC Kragujevac. - Zahvaljujući donacijama pojedina hirurška odeljenja su zamenila stare krevete za polovne ležajeve. Pre desetak godina, prilikom izgradnje Urgentnog centra, nabavljeni su novi kreveti za ovo odeljenje. Tada su kupljeni i ležajevi za intenzivnu negu. Dušeci su sasvim dotrajali.

U kragujevačkom porodilištu, porodilje borave u sobama, u kojima su kreveti stari skoro 40 godina.

I Vojvođani kubure sa bolničkim krevetima. Kako su nam ispričali u Kliničkom centru Vojvodina, u Novom Sadu se sve popravlja i obnavlja kako finansije diktiraju. Tako, deo porodilišta ima krevete i dušeke stare osam godina, ali ima i onih ležajeva koji su odavno postali punoletni.

- U proteklih nekoliko godina obezbeđena su 44 nova kreveta sa dušecima i pet antidekubitnih dušeka za neurologiju i palijativnu negu - kaže Beba Kanački, portparol Zdravstvenog centra Vranje. - Drugi ležajevi stari su u proseku 10 do 15 godina. Naša ustanova dobila je i tri nova operaciona stola. Ostali su stari i više od 20 godina. Na ginekologiji imamo jedan nov i tri stara, više od 30 godina, operaciona stola. Nama su preko potrebni novi stolovi za operacije, ali i stolice za sedenje i one sa posebnim sedištem koje se koristi prilikom dojenja beba. Neophodni su i kreveti na intenzivnoj nezi, službe za ginekologiju i akušerstvo.

DESET ODSTO DOBIJE INFEKCIJU
PREMA zvaničnim podacima, skoro svaki deseti hospitalizovani pacijent u Srbiji dobije neku bolničku infekciju. Najgore je bolesnicima na intenzivnoj nezi, urologiji, hirurgiji i ginekologiji. Propust nege, nepoštovanje postupka sterilizacije i dezinfekcije, ali i nehigijena glavni su uzroci nastanka bolničkih infekcija.


Od osamdesetih godina na užičkoj neonatologiji nisu promenjeni ni kreveti, a ni dušeci. Poslednjih godina, iz donacija je stiglo više od sto kreveta i dušeka za odrasle. Iako su u solidnom stanju, krštenica pojedinih ležajeva datira čak iz 1965. godine. Ništa bolja situacija nije ni u KC Niš.

- Nešto više od deset odsto je zamenjeno - priča Nebojša Vacić, glavni tehničar KC Niš. - Dosta kreveta i dušeka smo dobili iz donacije Švajcarske i Nemačke. Oni su nam dali svoje polovne krevete, koji nisu stari više od dve godine. Preostali ležajevi imaju više od 20 godina. Kreveti za porođaj imaju 10 do 15 godina.

Izvor: NOVOSTI 27.07.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi