Zdravstvo

Vesti :: Bolnice zaustavile operacije katarakte

zaustavljene operacijeVećina bolnica zbog nedostatka sočiva opet zaustavila operacije katarakte. Na spisku za intervenciju 19.700 ljudi

OPERACIJE katarakte u većini bolnica u Srbiji opet su utihnule. Nedostatak materijala glavni je razlog što dolazi do zastoja, pa se lista čekanja samo produžava. Inače, ubedljivo su najduži redovi za ovu intervenciju, pa je na spisku 19.700 pacijenata.

Kako su nam rekli u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, ove godine nabavljeno je 14.690 sočiva, a za 2013. u planu je kupovina 19.000 sočiva.

- Fond je sproveo javnu nabavku i početkom sledeće nedelje biće potpisani ugovori za dodatnim količinama sočiva - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Ove godine izdvojeno je oko 91 milion dinara za njihovu nabavku.

Operacija katarakte radi se u 22 ustanove u Srbiji. Mnoge od njih, trenutno ne rade ove intervencije, jer im nešto od potrebnog materijala nedostaje.

- Potrošili smo sva sočiva koja smo dobili i sada se čeka nova nabavka - priča oftalmolog dr Vladimir Čanadanović, upravnik Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. - Od ukupnog broja intraokularnih sočiva, Novi Sad je dobio 700 komada i to je utrošeno. Sa malo zaliha od prošle godine od januara do danas uradili smo 812 operacija. Ovaj broj daleko prevazilazi potrebe naše klinike i s obzirom na to da sličan problem postoji i u manjim centrima, svakodnevno imamo sve veći priliv bolesnika, što prevazilazi naše realne mogućnosti. Zbog toga smo bili primorani, da u skladu sa naredbom Ministarstva zdravlja, formiramo listu čekanja i operišemo prioritetne pacijente.

Kako objašnjava dr Čanadanović, na listi čekanja u Novom Sadu ima skoro tri hiljade ljudi. Kada je reč o samoj operaciji, prvo se radi jedno oko, jer tada pacijent više nije onesposobljen, pa tek drugo, na koje još duže čeka.

Operacije katarakte zaustavljene su i u Kliničkom centru Kragujevac, kako su rekli zbog nedostatka potrošnog sanitetskog materijala.

- Na listi čekanja za operaciju upisano je 1.850 pacijenata - kaže dr Zvonko Stojanović, direktor Klinike za oftalmologiju KC Kragujevac. - U optimalnim uslovima doktori mogu nedeljno da odrade do 30 intervencija. Trenutno je u toku nabavka materijala, pa se nadamo da će se nastaviti sa operacijama u naredne tri nedelje.

U Kliničkom centru Srbije, od početka godine urađeno je 4.500 operacija, a prema najavama dr Milenka Stojkovića, pomoćnika direktora Klinike za očne bolesti KCS, do kraja godine biće sigurno 5.000 intervencija.

- Iako je bilo zastoja do nekih nedelju-dve dana, zbog nedostatka materijala, kod nas se operacije odvijaju normalno - ističe dr Stojković. - Klinika radi najteže pacijente iz cele Srbije, i to je jedan od razloga što imamo toliko operacija. Nekada su pacijenti na red za ovu operaciju dolazili posle četiri meseca, a poslednjih godina čeka se i četiri puta duže. I nije sočivo uvek problem, već se dešava da nedostaju neke druge stvari neophodne za intervenciju.

Izvor: NOVOSTI 03. 12. 2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi