Zdravstvo

Vesti :: Broj pacijenata određivaće platu lekara

xxxAko se usvoje izmene Zakona o platama u javnim službama zdravstveni radnici će prvi osetiti promene. Osnovna zarada smanjuje se na 90 odsto sadašnje, a na to se dodaje zarada po učinku i broju lečenih

Ukoliko se usvoje izmene Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, o kojima je Skupština Srbije završila raspravu, novi sistem obračuna i isplata zarada prvi će osetiti zaposleni u zdravstvu. Prema predloženom modelu, zaposleni u domovima zdravlja plaćaće se "po stanovniku", pa će lekari koji imaju najviše pacijenata i najveći učinak primati i najdeblje koverte.

Na sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstva predloženo je uvođenje modela finansiranja prema dijagnostički sa rodnim grupama.

Ministar zdravlja Zoran Stanković kaže da bi se po novom modelu obračuna zarade oko 104.500 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama sastojale iz tri dela: osnovne plate, zarade po osnovu učinka i dodatka na platu, koje zaposleni plaćaju na osnovu poreza i doprinosa.

Plate zaposlenih u zdravstvu isplaćuju se iz kase zdravstvenog osiguranja. U nju se godišnje, od doprinosa za zdravstvo po osnovici od 12,3 odsto, slije oko dve milijarde evra, a iz nje ide upravo na plate.

Iako je prelazak na novi model finansiranja u zdravstvu najavljen pre nekoliko godina i čekala se samo izmena zakona, sindikati ne podržavaju predloženo rešenje. Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je još ranije tražio da se predlog izmena Zakona povuče iz procedure, a Sindikat lekara i farmaceuta sad preti i štrajkom. I jednima i drugima najviše smeta što bi, prema novom modelu, osnovna plata bila smanjena.

- Sindikat se ne protivi predlozima o uvođenju nagrađivanja na osnovu rada i spreman je da o tim promenama razgovara - kaže dr Dragan Cvetić, predsednik SLFS. - SLFS se protivi uvođenju korektivnog koeficijenta, koji bi bio 0,9, što bi značilo smanjenje osnovne plate na 90 odsto iznosa sadašnje. Za nas je neprihvatljivo smanjenje plata i za jednu paru i lekari su spremni da zbog toga štrajkuju.

Izvor:Večernje novosti 28.11.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi