Zdravstvo

Vesti :: Bubreg vade kroz cev

xxxNa VMA u Beogradu uskoro novi pristup transplantaciji organa: Donor ne mora pod nož. Operacija duža od klasične, ali i jeftinija

Na Vojnomedicinskoj akademiji će se najkasnije za tri meseca obavljati laparoskopsko vađenje bubrega donora. Ovaj novi pristup u transplantaciji bubrega, laparoskopsku nefrektomiju, predstavio je profesor dr Sandip Gulerija, vodeći indijski hirurg i transplantolog, koji je u svojoj matičnoj zemlji obavio više od 2.000 transplantacija ovog organa.

Profesor Gulerija dolazi iz zemlje u kojoj se uradi oko 450 transplantacija bubrega godišnje, a na tu intervenciju čeka preko 20.000 ljudi. Na poziv pukovnika profesora dr Zorana Kovačevića, načelnika Klinike za nefrologiju VMA, indijski stručnjak će za nekoliko meseci obaviti pokaznu operaciju, a zatim i obučiti stručnjake sa VMA za ovu vrstu intervencije.

Laparoskopska nefrektomija, prema rečima prof. Gulerija, predstavlja olakšanje donorima, u najvećem broju slučajeva roditelji koji svoj bubreg doniraju deci:

- Prednost ove intervencije je što donor ne ostaje u bolnici deset do četrnaest dana kao što je to bilo ranije, već posle tri dana napušta bolnicu. Takođe, nakon ove intervencije nema reza, a i komplikacije su svedene na minimum.

Tako se, prema njegovim rečima, kod klasičnih operacija često dešavalo da donor dobije kilu, tri meseca ne može da radi ili ne sme ništa teško da podiže, što nakon laparoskopske intevencije nije slučaj.

Sve ovo će, prema rečima pukovnika dr Nevena Vavića, načelnika Centra za transplantaciju solidnih organa VMA, ohrabriti i motivisati donore, jer posle svih potrebnih analiza i pregleda koje donor prolazi, na kraju ne mora da ide „pod nož".

Bubreg se, prema rečima dr Vavića, izvlači kroz jednu cev, što je u početku predstavljalo problem.

- U početnim operacijama dešavalo da se bubreg zaglavi, ali su kasnije i te komplikacije otklonjene - objašnjava on.

Operacija traje duže od klasične, ali će prema rečima dr Vavića, biti i do trostruko jeftinija.

Laparoskopska nefrektomija može da se obavlja samo na živim, ne i kadaveričnim donorima.

 

STOTINE NA LISTI ČEKANjA
Prema rečima pukovnika dr Nevena Vavića, trenutno u našoj zemlji od 700 do 900 obrađenih pacijenata čeka na transplantaciju bubrega. Istovremeno, 4.500 pacijenata je na dijalizi.


Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 05.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi