Zdravstvo

Vesti :: Bubrežni bolesnici u inostranstvu o trošku države

Bubrežni bolesnici lečenje u inostranstvuOboleli koji odlaze na dijalizu oko 14 puta mesečno, ako otputuju u inostranstvo novac koji potroše tamo za dijalizu refundiraće RFZO

OBOLELI od hronične bubrežne insuficijencije, koji odlaze na dijalizu oko 14 puta mesečno, odnosno 150 puta godišnje, ukoliko otputuju u inostranstvo novac koji potroše za dijalizu u tamošnjim centrima refundiraće im Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) do visine troškova u centrima u Srbiji.

Predstavnici Udruženja bubrežnih bolesnika i invalida na kućnoj dijalizi predložili su pre dve godine, a RFZO je prihvatio, da pacijenti na dijalizi mogu da plate troškove te usluge u inostranstvu, a da po povratku u zemlju novac koji su potrošili za to refundiraju u RFZO.

Pacijenti oboleli od hronične bubrežne insuficijencije imaju veoma otežano kretanje van svog mesta, s obzirom na to da gotovo svakog drugog dana moraju da odlaze na terapiju.

- Na ovaj način prvi put je dijaliziranim pacijentima omogućen poslovni ili turistički odlazak van Srbije, a da pritom ne moraju da brinu ko će im pokriti troškove dijalize u inostranstvu - kaže Sanja Mirosavljević iz Fonda.

Svaki dijalizni tretman u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, RFZO plaća gotovo 10.000 dinara, u Srbiji je trenutno na programu više od 4.500 pacijenata. Samo za dijalizu i propratne lekove koje pacijenti na dijalizi koriste, Fonda je prošle godine izdvojio gotovo četiri milijarde dinara.

Izvor: NOVOSTI 04.05.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi