Zdravstvo

Vesti :: BUBREŽNI BOLESNICI U OPASNOSTI Bakterije u vodi u centru za dijalizu u Ćupriji

bakterijaZbog pojave bakterija u vodi za dijalizu regionalni Centar za dijalizu Opšte bolnice u Ćupriji prestao je sa radom u utorak popodne i pacijenti u drugoj smeni nisu dijalizirani, potvrđeno je Blicu večeras u tom centru.

Preko 140 pacijenata nemaju drugi izbor za obavljanje dijalize, što može da ugorozi njihovo zdravlje ili čak bude opasno po njihove živote.

-Dijaliza ne radi zbog problema sa vodom. Sutra pre uključenja pacijenata na dijaliozu opet ćemo obaviti proveru ispravnosti vode i ako ne bude u redu pacijenti će biti transportovani u druge centre, ali ne znam kako jel ih ima mnogo. Najbliži centri su Kragujevac i Kruševac - kažu u tom centru.

U utorak je prepdone obavljana dijaliza, ali pre popodnevne smene proverom je utvrđena neispravnost vode i pacijenti su vraćeni.

-Reč je lošem kvalitetu vode. Pronađene su neke bakterije koje ne bi smele da postoje u tom broju. Infekcija klostridijom na Odeljenju ortopedije nema veze sa ovim slučajem u Centru za dijalizu - kažu lekari.

Direktor Opšte bolnice u Jagodini dr Darko Miletić ističe da je iznenađen tom informacijom i da ga niko ćuprijske bolnice nije obavestio o tom problemu.

-Vozimo naše pacijente za Ćupriju. Niko nam se iz Ćuprije nije obratio sa tom informacijom, niti nam je sugerisano nešto drugo. Pitanje Ćupriju je gde će pacijenti ići na dijalizu ukoliko oni ne mogu da rade. Upućeni smo na Kragujevac, ali ne verujem da naši pacijenti mogu da idu tamo na dijalizu - kaže dr Miletić.

Inače, ministar Zlatibor Lončar je danas zbog afere sa kostridijom na Odeljenju ortopedije u toj bolnici smenio vd direktora dr Marka Ilića. Zavod za javno zdravlje naložio hitno pražnjenje tog odeljenja od pacijenata, čišćenje, pranje, sušenje i dezinfekciju prostorija i predmeta.

Izvor BLIC 28. 10. 2015.
Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi