Zdravstvo

Vesti :: Čak 80.000 prekida trudnoća

neželjena-trudnoćaU Srbiji iz godine u godinu raste broj abortusa, naročito među adolescentkinjama. Devojke koje se odluče na ovu intervenciju najčešće nisu svesne posledica koje ona donosi

STRUČNJACI procenjuju da se godišnje u Srbiji obavi između 40.000 i 80.000 prekida trudnoće, od kojih od četiri do pet odsto kod adolescentkinja, pa je edukacija mladih o zaštiti reproduktivnog zdravlja neophodna i veoma važna kako bi se sprečile ozbiljnije zdravstvene posledice.

Dr Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, ukazala je da ne postoje sasvim tačni, odnosno zvanični podaci, budući da oni ne prikazuju realno stanje, jer se određeni broj neželjenih trudnoća završava abortusom u privatnim ustanovama, u kojima se oni, iako to zakon predviđa, ne registruju.

- Procenjuje se da se u Srbiji godišnje obavi između 40.000 i 80.000 abortusa, a od toga od četiri do pet odsto čine abortusi kod adolescenatkinja, između 15. i 19. godine - kazala je dr Mitrović.

U poređenju sa zemljama regiona ili zemljama Evrope i Amerike, procenat ranog stupanja u seksualne odnose mladih je, ipak, veći u tim zemljama nego u Srbiji.

- To ne znači da smo u boljoj situaciji. Ne treba da stimulišemo rano stupanje u seksualne odnose, ali treba da one koji se odluče na to da adekvatno i edukujemo - mišljenja je dr Mitrović.

Ona je rekla da mladi nisu adekvatno edukovani i prilikom prvog seksualnog odnosa svega 20 odsto njih koristi neko kontraceptivno sredstvo, za razliku od njihovih vršanjaka iz Švajcarske, Španije, Portugalije, gde zaštićen prvi seksualni odnos praktikuje 50, pa čak i do 80 odsto mladih.

Ipak, mladi moraju biti svesni da kontracepcija nije važna samo da bi zaštitila od neželjene trudnoće, već i od polno prenosivih infekcija, koje će dati prve simptome ili odmah ili će se ispoljiti kasnije u životu.

Procenat abortusa se izražava stopama i smatra se da 10 od 1.000 adolescentkinja ima iskustva sa abortusom, što znači da se procenjuje da godišnje to iznosi između pet i šest hiljada.

Mitrovićeva je uverena da devojke koje se odluče na abortus najčešće nisu svesne posledica koje ta ozbiljna hirurška intervencija ima, a da je jedna od njih i rizik od neplodnosti.

Ona je ukazala i da se, ipak, za abortus odlučuje najveći broj žena koje su već u braku i imaju jedno ili više dece.

Dr Mitrović je kazala da se broj abortusa u Srbiji, ipak, smanjuje iz godine u godinu.

- To nije posledica toga što dobro radimo ili zato što je efekat priče o tome da treba zaštititi reproduktivno zdravlje i da je važno koristiti koncetracepciju dao svoj pun efekat, već najviše zbog toga što mi kao nacija starimo, posebno kada je u pitanju ženska populacija.

Izvor:NOVOSTI 27.08.2012.god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi