Zdravstvo

Vesti :: Čekamo uvozne vakcine

uvoz-vakcine-protiv-gripeKasni procedura nabavke sezonske vakcine protiv gripa. Svakako će nas štititi uvozna vakcina, ali još se ne zna čija. Prošle godine u ovo vreme bila je organizovana isporuka

I OVE godine od sezonskog gripa štitićemo se uvoznom vakcinom. Još se ne zna čijom, jer je tender za nabavku, kako je „Novostima“ u sredu rečeno u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, trenutno u fazi pripreme. Za nabavku vakcine još nije kasno, jer prema kalendaru vakcinacija obično počinje u drugoj polovini oktobra, ali je činjenica da se u proceduru nabavke ove godine ulazi sa zakašnjenjem.

Prošle sezone, recimo, krajem avgusta i početkom septembra već su stigle prve ture cepiva kupljenog od „Sanofi Pastera“, a ove godine će, po svemu sudeći, tek tada biti raspisan poziv za javnu nabavku.

Iz „Torlaka“ je s proleća najavljivano da bi do kraja ove sezone mogli da proizvedu vakcinu protiv gripa. Proizvodnja je pokrenuta, ali cepivo nije spremno za upotrebu.

PROPALO 140.000 DOZA
LANE je za 351.720 doza vakcina plaćeno 205.104.111 dinara. Ove godine, bi prema planu potreba koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, trebalo kupiti 297.059 doza, što je gotovo 55.000 doza manje. Ali, činjenica je da je kod nas odziv za imunizaciju protiv gripa manji nego u razvijenim zemljama, pa je tako prošle sezone gripa više od 140.000 doza ostalo neiskorišćeno.

- Institut „Torlak“ je napravio sezonsku grip vakcinu, i ona je sada u fazi pretkliničkih ispitivanja - kaže Sandra Čerin, portparol Instituta za virusologiju, vakcine i serume.- Oko 80 odsto tog procesa obavlja se u našem Institutu, a 20 odsto pretkliničkih ispitivanja, odnosno testiranje na lasicama, moguće je uraditi samo u inostranstvu. Ta faza planirana je za januar 2013. godine, jer se sredstvima za finansiranje te faze nadamo od Svetske zdravstvene organizacije.

Tako će Srbija, šestu godinu zaredom, opet morati da uvozi sezonsku vakcinu protiv gripa. U RFZO „Novostima“ je u sredu rečeno da je po nalogu Ministarstva zdravlja, iz juna meseca, pokrenut postupak javne nabavke vakcina protiv sezonskog gripa. Količine vakcina i tehničku specifikaciju za nabavku izradio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

- Komisija za javnu nabavku vakcina protiv sezonskog gripa priprema konkursnu dokumentaciju i u narednom periodu očekujemo da će biti objavljen javni poziv - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.

Izvor:NOVOSTI 23.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi