Zdravstvo

Vesti :: Čekanje na epidural

epiduralEpiduralna anestezija moguća samo u većim gradovima, dok uputi iz manjih gradova ne prolaze komisiju. Mogućnost porođaja epiduralom zavisi isključivo od odluke ginekološkog konzilijuma.

Epidural za buduće mame u malom mestu u Srbiji, nemoguće je dobiti, a do uputa za veći grad teško se dolazi. I kada ga trudnice dobiju, epidural ne prolazi komisiju.

Sagovornica koja će za mesec postati mama, koja je htela da ostane anonimna je rekla da ženama iz provincije nije omogućen bezbolni porođaj.

Kada lekar i sam želi da da uput, uput ne mogu da overe u socijalnom odnosno ne može da prođe komisiju.

"Kod mene konkretno će to biti veza i pomoć prijatelja koji je krajnje neregularni način, i dostupan samo nekolicini", dodala je sagovornica.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da se samo rizične trudnoće upućuju u Beograd ili neki drugi veći grad u Srbiji, a da se svi ostali porođaji obavljaju na teritoriji stanovanja.

Ukoliko ima dovoljno lekara specijalista svaka bolnica može da uvede epiuduralni porođaj.

Sanja Mirosavljević iz RZZO rekla je da se anestetik koji se koristi pri epiduralu nalazi na listi lekova koje finansira Fond, a koja trudnica može da bude porođena epiduralom zavisi isključivo od odluke ginekološkog konzilijuma.

Podatak da u našim zdravstvenim ustanovama nedostaje više od 300 anesteziologa, ne ide u prilog željama budućih mama iz unutrašnjosti.

Izvor:RTS 28.08.2011.

Arhiva vesti...

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi