Zdravstvo

Vesti :: Celi gradovi čekaju lečenje

Celi gradovi čekaju lečenjeZa intervencije u zdravstvu za koje zvanično postoje redovi, trenutno oko 54.000 pacijenata. U redovima za operaciju katarakte gotovo 19.700 ljudi, intervencije na srcu čeka više od 7.800

U 44 bolnice u Srbiji dijagnostičke preglede i operacije trenutno čeka gotovo 54.000 pacijenata! Oni se nalaze na zvaničnim spiskovima, ne računajući podatke koji su označeni kao nevažeći, i ustanove koje uopšte i ne obelodanjuju redove, iako im je to obaveza. Poslednji koji su upisani na neke dijagnostičke preglede stići će za osam meseci, a na hirurške intervencije tek za nekoliko godina!

Zvanične liste čekanja postoje za magnetnu rezonancu, skener, ugradnju endoproteza kuka i kolena, operaciju katarakte sa ugradnjom sočiva, ugradnju bajpasa i valvule, koronarografiju srca, ugradnju graftova i pejsmejkera.

SRCE ČEKA I DO PET GODINA
Na raznim spiskovima u kardiohirurgiji: za kateterizaciju, ugradnju stenta, bajpasa, veštačkog zaliska, defibrilatora, grafta, veštačkog vodiča srca i koronarografiju vode se ukupno 7.800 pacijenata. Najviše je kandidata za koronarografiju - 2.130 ljudi, od kojih je 842 na listi u Kliničkom centru Srbije. Ugradnju valvule (zaliska) čekaju 1.544 pacijenta, od kojih čak 1.232 hoće da se operiše u Institutu „Dedinje“, gde ove zahvate sad zakazuju za sredinu 2016. godine. Na listama čekanja vidi se da nisu svi kardiovaskularni centri podjednako opterećeni, jer na kateterizaciju u Sremskoj Kamenici, recimo, trenutno čekaju 282, a u „Dedinju“, koje ovaj zahvat zakazuje za oktobar 2017 - 1.052 pacijenta.


Definitivno najduži redovi su za operaciju katarakte. U 22 ustanove, od Subotice do Leskovca i Zaječara, na ovu intervenciju čeka 19.669 pacijenata. Najviše (3.869) u Kliničkom centru Srbije. Tu bi poslednji upisani trebalo da stigne na red u novembru sledeće godine, dok KC Vojvodine (2.780), KBC „Zvezdara“ (2.399), kao i bolnica u Sremskoj Mitrovici (1.100) već zakazuju za 2014. godinu! Iako je dosad više puta najavljivano da će se raščistiti gužve u oftalmološkim operacionim salama, činjenica je da se one povećavaju. Jer, koliko u januaru ove godine, na spiskovima za operaciju katarakte bilo je 16.000 ljudi, ili gotovo 3.700 manje nego trenutno.

Mnogo bolje nije ni u ortopediji, gde su lane na ugradnji veštačkih zglobova bila 8.874 pacijenta. Operaciju kuka u 33 bolnice čeka ukupno 7.869, dok je u redu za koleno u 14 ustanova njih 6.366. Ako je verovati zakazanim terminima, većina bi, ipak, trebalo da uđe u operacionu salu ove i sledeće godine, ali će u KBC „Zemun“ i KBC „Zvezdara“ neki pacijenti na to čekati do 2014, a u Kruševcu, gde je za operaciju kuka prijavljeno 360 pacijenata, i do proleća 2015. godine.

Za velike redove i dugo čekanje u svim bolnicama imaju identična „opravdanja“: ograničene kapacitete, i po kadru, i po opremi, i po broju operacionih sala.

- Što imamo više opreme, liste čekanja su sve duže, i to nedvosmisleno pokazuje da rešenje nije samo u nabavkama, nego da je organizacija u zdravstvu, izgleda, izuzetno loša - kaže Zorica Marković, ispred Udruženja korisnika zdravstvenih usluga „Klub zdravlje“. - Licemerno je da se sad kapitacija (plaćanje po pacijentu) uvodi lekarima opšte prakse, gde nema zagušenja osim u administrativnom delu, a nema kapitacije na sekundarnom nivou zdravstva, gde je „kao normalno“ da se godinama čeka.

I u RFZO primećuju da se iz godine u godinu povećava broj pruženih usluga, i da je priliv pacijenata sve veći.

- Samo za dve vrste dijagnostike: magnet i skener, i operacije u oblasti kardiovaskularne i ortopedske hirurgije, za koje postoje liste čekanja, prošle godine su nam ustanove fakturisale 508.215 usluga - rečeno je u ponedeljak „Novostima“ u RFZO. - Reč je o ukupno 384.527 pacijenata, za koje su ispostavljeni računi za dijagnostiku i operacije u vrednosti 2.155.509.622 dinara.

Od dijagnostike je najproblematičnija magnetna rezonanca. Na ukupno 19 aparata u državnom zdravstvu lane je urađeno 76.934 pregleda, što znači da su neki od ukupno 54.070 pacijenata za ovu dijagnostičku metodu pregledani i više puta. Trenutno je u redu za magnet 10.930 ljudi, a pregledi se sad zakazuju za prvo tromesečje sledeće godine.

Za skener je tri puta manja gužva, ali ovih aparata ima mnogo više nego magneta: ukupno 65. Pregled na skeneru trenutno čeka 3.195 pacijenata, i samo nekoliko ustanova, među kojima su bolnice u Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, već zakazuju preglede za 2013. godinu. Red za skener je prilično kratak ako se uzme u obzir da su na ovim aparatima lane, prema podacima RFZO, pregledana 317.024 pacijenta, ukupno 417.412 puta, što je kasu zdravstvenog osiguranja koštalo 1,6 milijardi dinara.

Izvor NOVOSTI 31.07.2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi