Zdravstvo

Vesti :: Centar za „goruće” situacije

xxxKomunikacioni centar za epidemiološko izveštavanje pri Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" koji je počeo da radi prvih majskih dana nije još imao priliku da pokaže zašto je zapravo osnovan.

To je srećna okolnost, jer, glavni zadatak Komunikacionog centra je da drži kontrolu i „diriguje" postupanjem u kriznim situacijama poput izbijanja epidemije nepoznate ili retke bolesti, u slučaju hemijskog akcidenta, poplave, zemljotresa...

Dr Tanja Knežević, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije za „Politiku" objašnjava da je glavna uloga Centra za komunikaciju da regionalne centre po Srbiji ili centre Svetske zdravstvene organizacije u Evropi izvesti o svim epidemijskim pretnjama.

- Komunikacioni centar radi 24 sata tokom 365 dana u godini, dakle bez prestanka. Svi naši zavodi i instituti za javno zdravlje su povezani u jedinstvenu mrežu i u slučaju da se pojavi sumnjiv slučaj zarazne bolesti preko ovog centra može se direktno stupiti u kontakt sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i njihovim centrom za Kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, koji se nalazi u Kopenhagenu. Prednost je što sada ne samo da možemo Evropu i svet izvestiti o nekoj pretnji po zdravlje, nego istog časa može da se organizuje video konferencija i da dobijemo smernice od najvećih eksperata iz određene oblasti medicine - objašnjava dr Tanja Knežević.

Da smo ovakav centar imali pre 24 godine, u vreme kada je došlo do havarije u nuklearnoj elektrani u Ukrajini, u Černobilu, ne bi se dogodilo da građani budu neobavešteni, da šetaju ispod radioaktivnih oblaka, jedu salatu i jagode, koji su bili kontaminirani radijacijom posle havarije u nuklearki.

Naša sagovornica kaže kako tada nismo imali dovoljnu jasnu sliku šta se događa, ali ni instrukcije šta da se radi.

- Danas ovakvi Komunikacioni centri, pre svega, znače unapređenje informacionih tehnologija i prevenciju zaraznih bolesti, kao i neočekivanih događaja poput posledica havarija u hemijskim postrojenjima, poplava, požara, bioloških kontaminacija, kakva je pre nekoliko godina pretila antraksom. Svrha centra je da se unapredi komunikacija i da se postupa preventivno, brzo i efikasno, pri čemu smo u stalnom kontaktu sa svetom i znamo kakva nam opasnost preti - kaže Kneževićeva.

Izvor: POLITIKA 01.06.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi