Zdravstvo

Vesti :: Centralne nabavke od 31. marta

ministarka zdravljaMinistarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će sistem centralnih nabavki početi da se primenjuje 31. marta i da je reč o iznuđenoj meri zbog teške situacije u zdravstvenom sistemu.

Đukić Dejanović je podsetila da je dug zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijalnog zdravstva dostigao 13,5 milijardi dinara i da je pretvoren u javni dug.

"Sa takvim dugom, ako bi se ušlo u narednu godinu, teško da bismo mogli da planiramo ovaj nivo zdravstvene zaštite koji sada imamo", rekla je Đukić Dejanović novinarima posle javne rasprave o nacrtima zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama.

Preuzimajući dug, zahtev vlade je bio da se novi dugovi ne prave, napomenula je Đukić Dejanović i navela da je takva praksa stvaranja dugova po osnovu neugovorenih obaveza presečena 31. oktobra ove godine njenim pismom svim direktorima u kojima su upozoreni da država takve dugove ne može namirivati i pravdati.

Ona je rekla da je u trenutku glasnog razmišljanja o uvođenju centralnih nabavki taj dug bio oko 10 milijardi dinara, a od trenutka saopštavanja takve namere u narednih mesec i po dana dug je porastao za još 3,5 milijradi dinara.

Đukić Dejanović je najavila formiranje posebne jedinice ili uprave u Ministarstvu zdravlja koja će se baviti javnim nabavkama i dodala da je i Svetska banka zainteresovana da pruži tehničku podršku za takav postupak.

"Potrebna je disciplina u zdravstvu", kazala je Đukić Dejanović i ocenila da su centralne nabavke jedna antikoruptivna mera koja je podržana u zdravstvu.

"Pitanje je kako će reagovati pojedinci, ali mi o njima ne možemo misliti", kazala je Đukić Dejanović i napomenula da će direktori i dalje planirati svoje potrebe i dostavljati ih institutima za javno zdravlje a ovi ministarstvu.

Procene su, prema njenim rečima, da bi centralnim nabavkama sanitetskog materijala, lekova i opreme moglo da se uštedi od 20 do 50 odsto sredstava.

Izvor:RTV 27. 11. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi