Zdravstvo

Vesti :: Često snimanje zuba povećava rizik od tumora mozga

snimanje zuba povećava rizik od tumora mozgaOsobe koje se redovno izlažu rentgenskom snimanju zuba su pod povećanim rizikom od tumora mozga meningioma, upozoravaju američki stručnjaci s Univerziteta Jejl.

Kod onih koji snimaju pojedinačne zube jednom godišnje, rizik od ove vrste tumora je povećan za 1,4 do 1,9 puta, a kod osoba koje se podvrgavaju tzv. "panoreks" snimanju (kojim se jednim snimkom obuhvataju svi zubi u vilici) rizik od meningioma se povecava za 2,7 do tri puta, prenosi AFP.

 

Meningiom se formira u membrani oko mozga ili kičmene moždine, najčešće je benigan i sporo raste, ali može da dovede i do invaliditeta i da bude opasan po život.

 

Stručnjaci napominju da su izgledi da se oboli od pomenute vrste tumora mozga zbog snimanja zuba ipak relativno mali, ali da bi i lekari i pacijenti trebalo da se potrude da ne snimaju zube svake godine, a naročito da ne snimaju sve zube odjednom ukoliko nema nikakvih simptoma.

 

Prema preporukama Američkog udruženja dentista, deci bi zubi mogli da se snimaju jednom na godinu do dve dana, tinejdžerima jednom na godinu i po do tri, a odraslim osobama na svake dve do tri godine.
Izvor: 24sata 11.04.2011.god.
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi