Zdravstvo

Vesti :: Čovek kome je urađena transplatacija: Srce kuca bez greške

xxxPrvi rezultati biopsije srčanog mišića, urađeni u Zagrebu, pokazali su da Vladanovo telo ne odbacuje organ donora, žene stare 45 godina, koju je zadesila moždana smrt

VLADANU Gerasimoviću (52), službeniku iz Lazarevca, kojem je u noći između 20. i 21. septembra u Kliničkom centru Srbije presađeno srce, i čitavom medicinskom timu koji je posle punih 14 godina pauze uradio prvu transplantaciju srca u Srbiji, bolja vest nije mogla da stigne: prvi rezultati biopsije srčanog mišića, urađeni u Zagrebu, pokazali su da Vladanovo telo ne odbacuje organ donora, žene stare 45 godina, koju je zadesila moždana smrt.

- Rezultati biopsije srčanog mišića najpreciznije pokazuju da li ima odbacivanja, a u konkretnom slučaju imamo tzv. nulti stadijum, što znači da nema ni najmanjeg znaka odbacivanja - kaže za „Novosti“ profesor dr Miljko Ristić, vođa transplantacionog tima i direktor Kliničkog centra Srbije. - To nas je sve obradovalo. Sledeća biopsija biće za sedam dana i ako rezultat bude dobar kao sada, otpustićemo Vladana iz bolnice.

Na kardiohirurgiji KCS transplantaciju trenutno čeka jedan pacijent upućen iz KBC „Zvezdara“. On je potpuno pripremljen za zahvat, ali nema organa.

- U međuvremenu smo imali potencijalnog donora, ali porodica nije dala saglasnost - kaže dr Ristić. - Svaku odluku treba poštovati, ali sve dok ne budemo shvatali da za pacijenta koji je definitivno u komi medicina ništa ne može da uradi, i da njegovi organi mogu da „žive“ u pet ljudi, nećemo moći mnogo da napredujemo u transplantacijama. Ažurniji bi morali da budu i sami kardiolozi, koji leče pacijente sa uznapredovalom srčanom slabošću, da prepoznaju kandidata za transplantaciju i upute ga u KCS.

Izvor:NOVOSTI 08. 10. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi