Zdravstvo

Vesti :: Da li će lekari štedeti na terapijama?

štednja lekara na terapijama
Zbog kontrole potrošnje lekova pacijenti i doktori našli se u začaranom krugu. Bolesnici često ostaju bez recepta ili sa jeftinijim i slabijim lekom

PACIJENTI u Srbiji strahuju da će posle zahteva Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, da 875 lekara nadoknadi više od tri miliona dinara za terapiju koju su lane "nepropisno" dali, još teže dolaziti do lekova. A mnogi iz ordinacija već izlaze sa utiskom da o trošku osiguranja dobijaju najjeftiniju terapiju iako ona nije najbolja, i da doktori, zbog stalnih kontrola potrošnje, štede recepte.

Dok doktori i uprava RFZO tvrde da limita nema, jer nije ograničeno koliko će lekar i u kojoj vrednosti propisati lekova, mnogi veruju da će se sve i ovoga puta prelomiti preko pacijenata, koji će sve češće morati da kupuju terapiju.

- Te stalne kontrole rada mogle bi da dovedu lekare opšte medicine, koji su najslabije plaćeni, a trpe najveći pritisak, do samocenzure, pa će pacijentima sve teže davati recepte - kaže Zorica Marković iz Kluba "Zdravlje".

Dr Nevenka Dimitrijević, iz Doma zdravlja Voždovac, smatra da lekar, ipak, pacijenta ne može da ostavi bez terapije:- Ima lekara koji pokušavaju da ne pišu recepte, ali takve pacijenti mogu da tuže, jer zbog njih ne mogu da ostvare osnovna prava iz zdravstvenog osiguranja.

Dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmeceuta Srbije, kaže da, ipak, postoji tendencija da se pacijentima daju jeftiniji lekovi:

- Ne postoji ograničenje u broju recepata niti u sumi novca koju lekar pojedinačno može da potroši iz kase osiguranja za terapiju. Ali lekari su organičeni već samom činjenicom da mogu da propisuju samo lekove sa tzv. pozitivne liste. Tako će lekar koji bude davao mnogo lekova i upućivao pacijente na pretrage biti "efikasniji", što nije baš mnogo pametno.

Primarijus dr Slavica Ranđelović, iz Doma zdravlja Savski venac, potvrđuje za "Novosti" da su veliki pritisci u zdravstvu da se smanji potrošnja:

- Stalno dobijamo usmene instrukcije: propisuj jeftiniji lek, ako su na listi dva, piši recept za domaći... Nekoliko puta sam morala da nadoknadim troškove terapije koju sam propisala. Svojim pacijentima propisujem lekove za koje smatram da će biti najefikasniji.

Izvor:NOVOSTI 28.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi