Zdravstvo

Vesti :: Da li će se pojednostaviti procedura za porodiljsku naknadu?

procedura za dobijanjeNacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ponovo se založila za pojednostavljenje komplikovane administrativne procedure sa kojom su suočavaju porodilje u Srbiji, ali i njihovi poslodavci.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je juče Tanjugu da bi se pojednostavljenjem te procedure omogućile uštede privredi u iznosu od 3,5 miliona evra. U proteklom periodu, odnosno u proteklih godinu i po dana nije učinjeno ništa da se ona pojednostavi, odnosno buduće majke i njihovi poslodavci suočeni su sa komplikovanom procedurom kako bi ostvarile pravo na naknadu tokom porodiljskog odsustva.

Jovanović je navela da je sada predviđeno da se za tu naknadu predaje 12 grupa dokumenata, odnosno više od 80 papira koje porodilje i njihovi poslodavci moraju da nose na šaltere institucija potpuno nepotrebno. Ona je rekla da je zahvaljujući toj inicijativi procedura za isplaćivanje naknade tokom trudničkog bolovanja znatno pojednostavljena i da je sada potrebno podneti četiri umesto 11 dokumenata, te da je važno da se isto učini i za porodilje.

- Od 86 papira ispostavlja se da je svega četiri neophodno da bi se dokazalo pravo na postojanje ove naknade - rekla je Jovanović ističući da je neophodno da resorno Ministarstvo oslobodi buduće mame nepotrebne birokratske zavrzlame.

Osim uštede u vremenu, kako je rekla, računica NALED-a pokazala je da bi se pojednostavljenjem procedure uštedelo 3,5 miliona evra privredi. Ona je kao primer navela da porodilja treba da dostavlja fotokopiju zdravstvene knjižice i zapitala se zašto je to potrebno kada već dostavlja doznake.

- Ako je od lekara dobila doznaku to pokazuje da već ima overenu knjižicu - kazala je Jovanović.

Kako je rekla, i za poslodavce koji redovno izmiruju svoje obaveze procedura je komplikovana jer takođe treba da podnesu niz dokumenata.

- Potrebno je malo više dobre volje i osećanje odgovornosti kod državnih službenika da bi se problem rešio - poručila je Janković i dodala da se NALED zalaže i za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Tri nevladine organizacije - Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame pokrenule su zato kampanju "Pravo za mame" u cilju izmene tog zakona.

- Zalažemo se da plata za buduće mame bude isplaćivana direktno iz budžeta, a ne preko poslodavca, jer to bi olakšalo posao svima - rekla je Jovana Ružičić iz organizacije "Centar za mame".

Ona je navela da je trenutna situacija problematična jer nekada sa uplatama kasne poslodavci, a nekad država.

- Majke i deca snose najveće posledice jer nama se redovno javljaju mame koje nisu dobile prve naknade, a troškovi za hranu, pelene i sve što je potrebno su veliki - kazala je Ružičić.

Kampanja "Pravo za mame" zvanično će početi u martu, a cilj je da se do tada mame odvaže da razgovaraju sa poslanicima o tome kako da se prevaziđu problemi, podsetila je ona. Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković izjavila je prošle nedelje da bi u toku ove godine trebalo da se pristupi ozbiljnoj izmeni Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom u okviru koga bi se razgovaralo i o birokratskoj proceduri za porodilje.

- Dogovorili smo se da ove godine, zbog različitih potreba koje su se javile u nekoliko godina primene u praksi, pristupimo ozbiljnoj izmeni Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom - kaže Janković.

Ona tvrdi da porodilje za ostvarivanje prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva ne moraju da predaju brojna dokumenta. Prema njenim rečima, potrebno je da porodilja donese samo dva papira - doznaku i izvod iz matične knjige rođenih za svoje dete, dok ostala dokumenta, ne toliki broj koliko se kaže, treba da prikupi poslodavac.

Izvor: BLIC03. 02. 2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi