Zdravstvo

Vesti :: Dečji sirup brufen stiže za osam dana

stižu-lekovi-u-apotekeSirup za decu „brufen“ koji se koristi za snižavanje temperature trebalo bi da se pojavi u apotekama širom Srbije najkasnije za osam dana, kažu za „Blic“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

U međuvremenu je rešen problem nestašice „lorazepama“, ali su „prilazid“, „zoboks“ i „madopar“ u apotekama i dalje deficitarni.

Posle višemesečne nestašice pojedinih lekova, konačnim usvajanjem odluke o najvišim cenama lekova koji se izdaju na recept, a ima ih 531, u RFZO očekuju stabilizaciju snabdevanja tržišta lekova.

- Posle odluke o najvišim cenama lekova koju je usvojila Vlada Srbije, a koja je objavljena u „Službenom glasniku“ od 17. avgusta, „brufen“ stiče zakonsko pravo da se nađe u prometu - objašnjavaju za „Blic“ u RFZO.

Za razliku od „brufena“, medikamenti poput „prilazida“, „zoboksa“ i „madopara“ imaju adekvatnu terapijsku zamenu. U međuvremenu je rešen i problem nestašice „lorazepama“.


- U promet je pušteno 200.000 pakovanja „lorazepama“ obe jačine, a dodatno su obezbeđene nove količine. Time je u potpunosti zadovoljena potreba tržišta za ovim lekom u narednom periodu - kažu u Fondu.


Farmaceuti, međutim, upozoravaju na to da je država kriva što se neki lekovi nisu ranije našli na tržištu i očekuju da se u narednom koraku kurs po kojem se računaju cene lekova uskladi s realnim, jer u suprotnom - nekih lekova neće biti.

Izvor:BLIC 22.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi