Zdravstvo

Vesti :: Decu obolelu od retkih bolesti država će lečiti o svom trošku

lečenje retkih bolestiI pored toga što će i sledeće godine novca u zdravstvenoj kasi biti malo, pacijenti mogu očekivati veća prava u nekim oblastima medicine koje do sada u Srbiji nije obuhvatalo zdravstveno osiguranje.

Iz budžeta će naredne godine biti izdvojen novac za lečenje retkih bolesti, prevashodno kod dece, a studenti do 26 godina mogu očekivati besplatnu stomatološku zaštitu. Takođe, povrede na radu biće drugačije definisane, a promena pola iz medicinskih razloga biće besplatna.

Ministarstvo zdravlja će od 2012. godine početi da finansira lečenje novootkrivenih pacijenata koji boluju od neke retke bolesti, kao što su Vilsonova, Gošeova, Fabrijeva bolest. Plan je i da se oformi poseban budžetski fond za lečenje takvih bolesnika.


U svetu je registrovano od pet hiljada do osam hiljada vrsta retkih bolesti, a u najvećem broju su to urođene metaboličke bolesti. U našoj zemlji se ne zna koliko ljudi boluje od retkih bolesti, jer nemamo registar, ali se procenjuje da 500.000 građana živi sa nekom retkom bolešću, a mahom je reč o deci.


Međutim, kompleksnost ovog problema je što efikasna terapija postoji samo za mali broj oboljenja. Problem finansiranja retkih bolesti je izražen svuda u svetu, s obzirom na to da je teško uvrstiti skupe lekove u obavezan vid zdravstvenog osiguranja. Zbog toga se za te svrhe formiraju posebni fondovi. U našoj zemlji u ovom momentu nemamo sredstva za terapiju za sve pacijente, jer je, na primer, prema podacima za Gošeovu bolesti, potrebno obezbediti godišnje 250.000-300.000 evra za jednog pacijenta. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja podnelo inicijativu da se prilikom izrade Zakona o igrama na sreću stvori pravni osnov za osnivanje posebnog budžetskog fonda za lečenje retkih bolesti.


Novina koje će uslediti od 2012. jeste i drugačiji način definisanja povreda na radu. U ovu kategoriju više neće spadati povreda prilikom dolaska i odlaska na posao. To znači da će zaposleni u tom slučaju moći da idu na „obično bolovanje", ali će im naknada zarade, umesto dosadašnjih 100, biti 65 odsto. Takođe, žrtvama nasilja u porodici i trgovine ljudima ubuduće će Rebublički fond za zdravstveno osiguranje plaćati zdravstvenu zaštitu.


Ova proširena prava donesena su ove godine u okviru Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju. Njihova primena nije odmah počela, jer su prvo morala da se obezbede sredstva u finansijskom planu RFZO za 2012. Takođe, u nadležnost Vlade je da donese još i akt kojim se utvrđuju vrste retkih bolesti za čije lečenje će se sredstva obezbediti iz budžeta Republike Srbije.


Najzanimljivija novina je promena pola iz medicinskih razloga, i to o trošku osiguranja, što je po prvi put u Srbiji regulisano zakonom. Razlog za to je činjenica da je Svetska zdravstvena organizacija zavela transseksualnost kao poremećaj, te će stoga pacijenti imati pravo na besplatno lečenje. Za ovu operaciju u našoj zemlji trenutno je zainteresovano 200 osoba. Na osnovu medicinskih dokumentacija i prema procenama stručnjaka, u naredne dve-tri godine 50 osoba će biti spremno za promenu pola koje će platiti osiguranje.


Vraćanje stomatološke zaštite osiguranicima do 26. godine jedna je od bitnijih novina. To pravo je 2006. ukinuto svim starijima od 18 godina, tako da se od tada naplaćuju sve popravke zuba i ostale usluge u državnim ustanovama. U Ministarstvu zdravlja navode da su to pravo vratili zbog studenata jer njih najčešće izdržavaju roditelji. U ministarstvu dodaju da su to pre svega uradili na zahtev studentskih organizacija, budući da ova populacija nema dovoljno sredstava da plaća zubara. Pored studenata, pravo na stomatološke usluge imaće i sva lica kojima država plaća osiguranja, kao što su nezaposleni, izbeglice i raseljeni. Pravo na besplatnog zubara imaće i osobe koje su imale povrede ili gubitak telesnih i psihofizičkih funkcija i ne mogu same da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Izvor: BLIC 27.12.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi