Zdravstvo

Vesti :: Dinkić: Zabranićemo bolnicama da samostalno kupuju lekove

centralizovana nabavka lekova za bolniceMinistar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da će u Srbiji biti uvedene centralne javne nabavke za lekove i sanitetski materijal, koje će obavljati republički fond za zdravstveno osiguranje.

- Zabranićemo bolnicama da kupuju lekove i sanitetski materijal jer direktori bolnica treba da se bave lečenjem i ogranizacijom lečenja pacijenta - rekao je ministar na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prema rečima Dinkića, biće eliminisane cenovne i strukturne neusklađenosti između apoteka i fonda za zdravstveno osiguranje, koji sada gubi na račun fiktivnog profita apoteka jer se pare suštinski prelivaju iz jedne ustanove u drugu.

Ministarstvo zdravlja bi do kraja godine trebalo da donese mere za sprečavanje gomilanja novih dugova, rekao je on i dodao da istovremeno treba da bude predložen zakon kojim će postojeći dugovi prema farmaceutskom sektoru biti pretvoreni u javni dug republike, ne u punom iznosu već nakon diskontovanja u pregovorima sa proizvođačima lekova.

- Sešćemo za sto sa proizvođačima lekova, kao i bankarima, videti kolika su ukupna dugovanja i dogovoriti se da oproste jedan deo dugova a onda bismo bili spremi da ostatak platimo na period od pet godina - kazao je Dinkić.

On je istakao da je takozvani kvazifiskalni deficit najveći prema prema farmaceutskoj industriji jer duguju gotovo sve bolnice u Srbije plus fond zdravstva.

Dinkić je objasnio da kvazifiskalni deficit čini docnju odnosno nagomilana dugovanja države prema privatnom sektoru u prethodnom periodu. Ta dugovanja nikada ne ulaze u zvanične bilanse, ali suštinski opterećuju privredu i državu.

Izvor: BLIC 26.10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi