Zdravstvo

Vesti :: Dnevno potrebno 1.000 dobrovoljnih davalaca

xxxDa bi sve potrebe u našoj zemlji bile zadovoljene, potrebno je najmanje 1.000 davalaca dnevno. Najviše troše beogradske bolnice

SRBIJA ima 3,31 odsto dobrovoljnih davalaca krvi. S tim procentom ne spada u vodeće zemlje u regionu, ali i ne kuburi sa dragocenom tečnošću. Ipak, da bi sve potrebe u našoj zemlji bile zadovoljene, potrebno je najmanje 1.000 davalaca dnevno.

I dok su nekad dobrovoljni davaoci imali sve moguće privilegije, danas se svelo na to da ne plaćaju participaciju za pojedine preglede i da dobiju dva slobodna dana. Naravno, u državnim firmama, jer privatnici ne haju mnogo za humanitarnost.

- U neko srećnije vreme sve je bilo besplatno - priča Dušan Paunović (57), dobitnik nagrade Crvenog krsta "100 plus", koji je do sada 102 puta dao krv. - Dobrovoljni davalac postao sam još u srednjoj školi. Jednostavno, treba pomoći čoveku u nevolji. Dobar je osećaj kada znaš da si nekome možda spasao život. Godišnje dajem tri puta krv, a to sam preneo i na ćerku.

Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije, prošle godine je prikupljeno 247.775 jedinica krvi. Od toga, Beograd i centralni region prikupili su 123.219, severni deo zemlje 75.648, a na jugu 41.997.

- Oko 75 odsto dobrovoljnih davalaca krvi čine muškarci - kaže Gordana Antuljevski, portparol Instituta. - To je standard svuda u svetu, jer žene mogu najviše tri puta godišnje da daju krv, dok muškarci mogu na svaka tri meseca. Samo studenti i đaci čine 23 odsto od ukupnog broja davalaca.

U Institutu su nam rekli da je najbitnije da u svakom trenutku bude dovoljno rezervi krvi. Kako 85 odsto građana ima pozitivnu krvnu grupu, a ostatak negativnu, to je ujedno krv koja najčešće i nedostaje.

- Naš dugoročni cilj je da godišnje prikupimo 280.000 jedinica krvi, čime bismo dostigli procenat od četiri odsto. Naša obaveza je da dnevno imamo do 300 davalaca. To nije lak posao - objašnjava Antuljevska.

Na dobrovoljno davanje krvi kod nas ima veliki uticaj i tradicija. Tako, u Vojvodini ima više davalaca nego u bilo kom delu Srbije. A najkritičniji periodi za "zavrtanje rukava" jesu leto i zima.

- Po struci sam lekar i to mi je bio jedan od glavnih motiva bio kada sam počela da dajem krv - priča nam Miroslava Čorlija (65) iz Beograda, dobitnica nagrade "50 plus". - Do sada sam dala 52 puta krv. Imam retku i dragocenu krvnu grupu - AB negativnu.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 01.11.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi