Zdravstvo

Vesti :: Do kraja godine novi skeneri i "magneti"

novi aparatiMinistarstvo zdravlja pokušava da prenameni sredstva iz kredita i pojača dijagnostiku u zdravstvenim ustanovama

Ministarstvo zdravlja i Međunarodna banka za obnovu i razvoj načelno su postigli dogovor o prenameni dela kredita od 29 miliona evra, koji nam je odobren 2014, da bismo do kraja godine kupili nove skenere i magnetne rezonance, i skratili liste za dijagnostiku koju trenutno čeka 17.000 pacijenata - saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja.

Sada se čeka da se ovaj dogovor i formalno "overi" u Vašingtonu, a odmah potom bi Srbija mogla da uđe u proceduru za nabavku novih skenera i magnetnih rezonanci.

Kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj (deo Svetske banke), za drugi projekat Razvoj zdravstva Srbije, ima četiri particije, a u Ministarstvu zdravlja, kako je potvrđeno "Novostima" smatraju da na svakoj od njih može da se uštedi kako bi se kupili novi skeneri, magnetne rezonance, ali i "sitnija" i daleko jeftinija dijagnostička oprema kao što je, recimo, ultrazvuk.

Zdravstvo Srbije u 28 ustanova trenutno ima 47 skenera i 17 magnetnih rezonanci, ali nisu svi aparati ispravni, niti su trenutno u funkciji. Iako su neke ustanove, od kada je u junu 2014. na insistiranje ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara napravljen presek lista čekanja, uvele i vanredne smene, spiskovi se nisu smanjili.

Najviše pacijenata na dijagnostiku i kontrolne preglede magnetnom rezonancom trenutno čeka u Kliničkom centru Srbije - oko 3.000.

- Za hitne pacijente, kojima je brzo neophodan, ovaj pregled se obezbeđuje u roku od 24 do 48 sati, a za sve ostale se po prioritetu zakazuje - kaže za "Novosti" profesor dr Dragan Mašulović, direktor Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu u KCS.

Poslednjima na listi u KCS magnetna rezonanca zakazana je maj 2017. Profesor Mašulović, međutim, ukazuje da se ne treba čuditi da se nekom pregled zakaže za godinu dana, jer su to u većini slučajeva pacijenti kojima je zakazana kontrola, za 12 meseci od operacije.

- Sigurno je da pacijenti sa degenerativnim bolestima kao što je reumatoidni artritis, recimo, čekaju duže na magnetnu rezonancu, nego oni čija bolest zahteva bržu dijagnostiku - objašnjava profesor Mašulović. - Ima, međutim, i mnogo toga spornog u listama čekanja: mnogi pacijenti se prijavljuju u više ustanova, pa se ne odjavljuju kad obave pregled, a činjenica je i da se često neselektivno pacijenti upućuju na "magnet", a da prethodno nije ispoštovan algoritam pregleda. Tako oni preskoče jednostavnije i za zdravstvo jeftinije procedure i prvo dođu na magnetnu rezonancu.

o je, delom, ukazuje profesor Mašulović, krivica lekara kliničara, pa se zato sad organizuju predavanja i konzilijumi po bolnicama da se ukaže na to koje pacijente prevashodno treba upućivati na "magnet".

- U KCS imamo četiri magnetne rezonance različite jačine i namene, pa se tako na jednoj radi samo telo, ali ne i centralni nervni sistem, i sigurno da bi nam još jedna značajno pomogla da se rasteretimo - kaže profesor Mašulović. - Inače smo kao najveći centar preopterećeni, a sad ne rade "magneti" u KBC "Bežanijska kosa", Zavodu za zaštitu železničara, već dugo ni u Užicu, pa je priliv pacijenata još veći. Od kada je u KCS otvoren Centar za gama nož, samo zbog tih pacijenata aparat nam je zauzet po četiri-pet sati dnevno, a otvorena je i neuroonkologija, pa se sada i ti pacijenti posle hemioterapije pregledaju na "magnetu" kod nas, a ranije je to rađeno u Institutu za onkologiju i radiologiju.

Centar za radiologiju KCS, kaže profesor Mašulović, već sad je kadrovski spreman za eventualnu nabavku novih aparata, jer su za pregled magnetnom rezonancom obučeni i oni koji ih doskora nisu radili.

NIŠ: NA RED AVGUSTA 2018.

U KC Niš na pregled magnetnom rezonancom čeka oko 1.500 pacijenata, od kojih su 1.093 za pregled kičme, a onaj koji se prijavio krajem oktobra prošle godine na red će stići u avgustu 2018. Za skener u Nišu nisu dugi spiskovi, i na njima je oko 350 pacijenata. U Subotici skener čekaju 572 pacijenta, a poslednji je zakazan za novembar 2017. godine. U Institutu za onkologiju Vojvodine na spiskovima za "magnet" je 710 pacijenata, u KBC "Bežanijska kosa" 1.326, a u Specijalnoj bolnici "Sveti Sava" oko 1.240.

Izvor: NOVOSTI 10. 03. 2016.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi