Zdravstvo

Vesti :: Do kraja godine posao u zdravstvu za 1.000 ljudi

zapošljavanje u zdravstvuMinistarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će do kraja godine u zdravstvu u Srbiji posao dobiti oko 1.000 ljudi.

"Još se usaglašava koliko će radnih mesta biti za lekare, koliko za medicinske sestre, a prednost će imati oni koji su već angažovani u zdravstvenim ustanovama na određene vreme", najavila je u intervjuu za Večernje novosti ministarka zdravlja.

Đukić Dejanović je dodala da je još u toku postupak u kojem zdravstvene ustanove dostavljaju planove potreba, kako bi moglo da se krene u centralizovano snabdevanje.

"Taj postupak je još u toku. Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' prikuplja planove potreba za lekovima sa pozitivne liste, najvećim delom sanitetskog i potrošnog materijala, zatim vakcina, onkološke terapije, materijala za dijalizu i svega ostalog što će se nabavljati centralizovano", rekla je ona.

Ministarka je dodala da će tenderi biti raspisati kada "Batut" usaglasi planove potreba zdravstvenih ustanova i oceni da li su oni realni, u odnosu na standarde.

Komentarišući podatak da je 17 odsto lekara u Srbiji starije od 60 godina, ministarka je rekla da je to posledica ekonomske pozicije zemlje u kojoj se štedelo na svemu, pa i na kadrovima.

"Zbog toga smo ubrzali davanje specijalizacija. Za prošlu godinu potpisala sam oko 760, a u ovoj godini, do sada, više od 300 specijalizacija. Tako pokušavamo da, koliko je to moguće, popunimo tu generacijsku 'rupu' u zdravstvu", rekla je Đukić Dejanović.

Izvor: NOVI MAGAZIN 11. 04. 2013. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi