Zdravstvo

Vesti :: Do zime lekarske plate po zasluzi

plate po zasluziPrvi rezultati primene kapitacione formule u domovima zdravlja u novembru. Povećanje zarade bi za neke moglo da iznosi dva, a za neke i četiri odsto

BUDžET za isplatu plata zdravstvenim radnicima u domovima zdravlja od 1. oktobra biće uvećan za dva odsto. Time će biti stvoreni uslovi da se stimulišu i nagrade lekara koji više rade. Primena kapitacione formule u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, počeće u novembru, za oktobarska primanja. Plate lekara i njihovih timova od sada će zavisiti od broja opredeljenih osiguranika, preventivnih pregleda, propisanih lekova i broja svih pregleda.

Plaćanje po učinku, kako je u sredu na prezentaciji kapitacione formule rekla ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, podrazumeva da plate zaposlenih zavise od broja pacijenata i kvaliteta zdravstvene usluge koju pruže. To povećanje bi za neke moglo da iznosi dva odsto, a za neke i više od četiri odsto.

- Ovime ćemo omogućiti da se poveća broj pregledanih pacijenata, ali i da se poboljša kvalitet usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - istakla je ministarka Đukić Dejanović. - Razlike u platama videće se prvi put u novembru, kada zdravstveni radnici budu primili platu za oktobar.

Primenom kapitacione formule niko neće biti kažnjen i neće dobiti manju platu od one koju ima, i koja nije zadovoljavajuća, naglasila je ministarka zdravlja. Ona je rekla da je cilj prevencija razbolevanja i da 80 odsto zdravstvenih usluga treba da se realizuje u domovima zdravlja.

Nova formula izračunavanja predviđa, kako su u sredu objasnili, da 40 odsto ukupne ocene zavisi od broja pacijenata koji su se opredelili za lekara.

- Od 30 do 40 odsto, u zavisnosti od specijalnosti lekara, predstavljaće broj obavljenih preventivnih pregleda, deset odsto broj ukupnih pregleda, a do 20 odsto broj ispisanih recepata za lekove - objasnio je Zoran Kaljević, direktor IT sektora u RFZO. - Ocena koja će se izračunavati neće biti posmatrana u odnosu na republički prosek, već na dom zdravlja u kojem lekar radi.

Izvor:NOVOSTI 06.09.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi