Zdravstvo

Vesti :: Dodatna nada za potomstvo

Dodatna nada za potomstvoSvaki sedmi par u Srbiji ima probleme sa sterilitetom, pa će se proširiti programi vantelesne oplodnje. Skoro 30 odsto parova nakon programa dobilo potomstvo

U Srbiji, prema procenama stručnjaka, svaki sedmi bračni par ima problema sa sterilitetom. Najave o mogućnosti za vantelesnu oplodnju o trošku države u privatnim klinikama, kao i o otvaranju banke polnih ćelija do kraja 2013, pružaju dodatnu nadu tim parovima.

Vantelesna oplodnja o trošku države ove godine će moći da se obavlja i u privatnim ginekološkim ustanovama pošto je Republički fond za zdravstveno osiguranje dobio odobrenje Ministarstva zdravlja da ponovo sklopi ugovore sa privatnicima.

Republička stručna komisija će definisati kriterijume i uslove koje privatnici moraju da ispune ako žele da uđu u program, a potom će biti sproveden i tender.

Do sredine prošle godine parovi su na vantelesnu oplodnju upućivani i u šest privatnih klinika, sa kojima ugovor od tada nije obnovljen jer je procenjeno da sve prijavljene parove mogu da prime četiri državne klinike - KC Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i GAK “Narodni front”.

Nedavno je najavljeno da će to uskoro biti moguće i u Zemunskoj bolnici, kao i u bolnici u Subotici.

Parovi u Srbiji imaju pravo na dva besplatna pokušaja vantelesne oplodnje, a Grad Beograd finansira i treći.

DO SADA 7.000 PAROVA
VANTELESNU oplodnju država je počela da finansira od 2006. godine, a do sada je više od 7.000 parova upućeno na program. Mnogi parovi iz Srbije često pomoć potraže i u inostranstvu, najčešće u Češkoj, Sloveniji, Rusiji...


Stručnjaci ukazuju da su načinjeni pomaci, pa je skoro 30 odsto parova u Srbiji koji su ušli u program dobilo potomstvo - što je u skladu sa svetskim standardima.

Kako je ranije rekao direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije dr Aleksandar Ljubić, na intervenciju se čeka do šest meseci. On je kazao da postoji veliki broj pacijenata i da se sada radi maksimalnim kapacitetima kako bi svi koji su ušli u program mogli da prođu proceduru.

Ljubić dodaje da se za treći pokušaj prijavilo 170 pacijenata i da će postupak biti obavljen u tom institutu ili u GAK “Narodni front”.

Izvor: NOVOSTI 18.'6.2012-god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi