Zdravstvo

Vesti :: Doktorima treba milion

doktorantiDoktorandi po paprenim cenama plaćaju prijavu i odbranu teze. Za naknade potrebno izdvojiti najmanje 240.000 dinara

PREMA broju studenata približno smo uspešni kao i Evropa, ali po broju doktoranada ubedljivo zaostajemo. U Srbiji ih je 60 na milion stanovnika, a u EU čak 1.000! Jedan od razloga što na doktorske studije idu samo malobrojni jeste i taj što najviši stepen obrazovanja ”debelo” košta.

- Država ne plaća ništa i onda moramo da uzmemo bar prvu ratu od studenata, jer fakultet ne može da podnese sve troškove - kaže za ”Novosti” prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta. - Kasnije taj novac vraćamo studentima, ali je problem što od države nikada ne dobijemo onoliko koliko obeća.

A i kada ”legnu” pare iz državne kase, one su duplo manje od potrebnih. Studentima su problem više nadoknade koje plaćaju u poslednjem koraku do doktorske titule.

Tako, recimo, na Elektrotehničkom fakultetu UB prijava teme doktorske disertacije košta 65.000 dinara, još toliko je njeno ocenjivanje i onda još 65.000 odbrana.

Dodatnih 14.000 plaća se diploma. Sve to daleko je skuplje za strance i zaračunato u evrima - ukupno 6.000 evra koštaju prijava, ocenjivanje i odbrana rada, a još 500 izdavanje diplome.

Na Arhitektonskom fakultetu, na primer, još je skuplje, pa prijava, odobravanje i odbrana rada ukupno koštaju 240.000 dinara, za doktorande koji studiraju po starim programima, a za ”bolonjce” je ukupno 80.000 i još 20.000 dinara za diplomu.

Odbranu disertacije i izdavanje diplome jednako moraju da plate i budžetski i samofinansirajući studenti.

Izvor: NOVOSTI 09. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi