Zdravstvo

Vesti :: Doniranjem organa do razvijenijeg društva

xxxTridesetak građana Loznice potpisalo donorske kartice posle predavanja lekara VMA o značaju zaveštanja organa. Građani sve više informisani i svesni značaja doniranja organa, ocenjuje doktorka Mirjana Laušević.

Na poziv gradonačelnika, Loznicu su posetili lekari Vojnomedicinske akademije. Posle predavanja o značaju zaveštanja organa, tridesetak građana odlučilo je da potpiše donorsku karticu.
"Sama činjenica da je sam pre 20 godina dobio rožnjaču, opredelila me je da ispoštujem kantovski princip - da je zvezdano nebo iznad mene, moralni zakon koji ide iz mene", kaže jedan od anketiranih građana Loznice.

Doktorka Mirjana Laušević, koja razgovara sa porodicom, u za njih najtežem trenutku, kada gube najmilije, primećuje da su građani informisaniji i da shvataju značaj darivanja organa.

Poslednju saglasnost, da se u trenutku kada se jedan život gasi, produže druga dva, dobila je za vikend.

Jedan bubreg presađen je u Kliničkom centru, a drugi, 13-ogodišnjoj devojčici, u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Na žalost, rezultati biopsije jetre pokazali su da ona ne može da se iskoristi.

"U Centru za transplantaciju, imali smo oko 70 odsto živih srodnih transplantacija bubrega, i oko 30 procenata kadaveričnih. Sada je statistika potpuno obrnuta, što su podaci po kojima se približavamo rezultatima drugih centara u Evropi i svetu", kažu Mirjana Laušević.

Danijela Davidov-Kesar iz "Politike" kaže da se uloga medija u nekim zemljama pokazala kao veoma značajna.

"U Španiji se, na primer, raznim medijskim izveštavanjima poboljšala svest ljudi, i razbile predrasude kada je reč o ovoj tematici, tako da se nadam da ćemo i mi uspeti da promenimo svest ljudi, to je ono što je na prvom mestu važno", kaže Dadvidov-Kesar.

Međutim, cilj je još daleko. U Srbiji se i dalje ne rade transplantacije srca i pluća, nema dovoljno lekara koji rade transplantacije jetre i bubrega, ne ulaže se dovoljno u mlade kadrove i njihovo usavršavanje, a između transplantacionih centara često nema neophodne saradnje.
Izvor:RTS 10.05.2010.
Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi