Zdravstvo

Vesti :: Drama u Zrenjaninu srećom kratko trajala

xxxZrenjaninac N. M. (21), za koga se sumnjalo da je zaražen novim virusom, meksičkim gripom, ipak nije oboleo od ove bolesti. Nalaz brisa ždrela, koji je analiziran u Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak", jedinoj referentnoj laboratoriji za ovaj virus, negativan je.
I vojvođanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da pacijent nije zaražen virusom H1N1.

Tako je drama koja je protresla Zrenjanin, Vojvodinu, ali i ostatak Srbije, srećom, kratko trajala. Bolnički telefoni u Zrenjaninu su se juče usijali, čitaoci su se juče javljali i redakciji „Blica" tražeći informacije o „obolelom". Strah od smrtonosnog virusa u Srbiji bar privremeno je nestao posle 15 časova i zvaničnog saopštenja nadležnih.
Kako saznajemo, ovaj mladić, koji je na infektivno odeljenje bolnice „Dr Đorđe Jovanović" primljen s temperaturom od 39 stepeni Celzijusa, juče se osećao bolje. Na to odeljenje zrenjaninske bolnice stigao je u četvrtak zbog sumnje da je zaražen ovim virusom.
Prvi simptomi koje je osetio bili su visoka temperatura, curenje iz nosa i proliv, pa se zbog toga prvo obratio lekaru opšte prakse. Zbog sumnje da je reč o novoj vrsti gripa, uzorci krvi i brisa ždrela su odmah poslati u Institut za virusologiju i imunologiju „Torlak". U međuvremenu, niko iz zrenjaninske bolnice nije hteo da daje bilo kakve informacije. Mladić je odmah izolovan u posebnom delu tog odeljenja koje je još 2006. godine bilo pripremljeno za slučaj pojave zaraženih od ptičjeg gripa.Taj deo bolnice je prostorija sa šest postelja i sada je namenjen isključivo za smeštaj osoba kod kojih se ispostavi sumnja da su zaraženi novom vrstom gripa. U okviru tog izolovanog dela je poseban ulaz, mala prijemna ambulanta, sanitarni propusnik, tri izolovane prostorije za smeštaj pacijenata i sanitarni uređaj - kupatilo sa toaletom. Takođe, postoji i prostorija za osoblje sa posebnim sanitarnim čvorom. Za zdravstvene radnike i pomoćno osoblje koje bi radilo u toj izolovanoj jedinici postoji i specijalna zaštitna oprema adekvatna toj prilici.
N. M. je poslednjeg vikenda u maju sa svojim kulturno-umetničkim društvom „Svetozar Marković" boravio u Beču. Koreograf u KUD „Svetozar Marković" Milorad Runjo juče nije želeo da komentariše slučaj, a mladićevi drugovi iz društva se osećaju dobro. Niko od njih nije imao slične simptome, ali su ipak i oni pregledani. Takođe, niko iz njihovog okruženja nije imao simptome novog gripa. Nakon saznanja da nije reč o novoj vrsti gripa, lekari Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin naveli su da im je žao što je mladić prošao kroz ovakvu situaciju, ali da je to obavezna procedura u ovakvim slučajevima kako bi se sprečilo moguće širenje epidemije.
- Reč je o inicijalnoj sumnji, a ne o stvarnom riziku. Ovakve sumnje služe za nas lekare kako bismo mogli da istražujemo. Ovakvi slučajevi se ne prijavljuju niti objavljuju javnosti. Međutim, kada se već sve saznalo, morali smo da smirimo javnost - objašnjava dr Predrag Kon, predsednik radne grupe za pandemiju gripa.
On kaže da inicijalnih sumnji na virus gripa H1N1 ima skoro svaki drugi dan.

Od meksičkog gripa obolelo više od 25.000 ljudi
Novi tip virusa gripa A, H1N1, koji se prvo pojavio u aprilu u Meksiku, proširio se do juna na 73 zemlje, gde je zvanično registrovano 25.605 slučajeva, od toga 140 sa smrtnim ishodom, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Zemlje regiona registrovale su mahom pojedinačne obolele. Najviše ih je bilo u Italiji, dok Makedonija, Albanija i Slovenija nisu imale čak nijedan sumnjiv slučaj. Hrvatska i BiH su zabeležile po jedan sumnjiv slučaj, gde su testiranja pokazala da nije reč o novom tipu virusa.

IZVOR: Blic

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi