Zdravstvo

Vesti :: Drugo lice zračenja

štetbost zračenjaBroj obolelih od leukemije stalno se povećava, a mnogi od njih su već lečeni od druge vrste tumora

Svake godine u Srbiji od leukemije oboli više od 400 ljudi, a taj broj se postepeno, ali stalno povećava. Novooboleli su uglavnom pacijenti koji su se već lečili od drugih vrsta raka.

Zvanični podaci kažu da se na svakih 100.000 stanovnika otkrije od dvoje do petoro novoobolelih od leukemije, ali je taj broj, tvrde stručnjaci, u praksi i veći.

Virusi, jonizujuća zračenja, gensko nasleđe, i izloženost benzenima i njegovim derivatima, glavni su uzročnici nastanka leukemije. Kako se povećava izloženost građana tim rizicima, tako raste i broj obolelih.

Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje "Batut" su iz 2009. godine i pokazuju da je samo u centralnoj Srbiji registrovan 381 oboleli od zloćudnog raka krvi. Manje ili više slične brojke se "vrte" od 1999. godine.

Samo na Odeljenju za hematologiju KBC "Zemun", gde se leče isključivo odrasli pacijenti, svakog meseca se dijagnostikuje u proseku dvoje pacijenata obolelih od leukemije. Što znači da oni prime više od 20 pacijenata godišnje.

BOLEST POLjUPCA
Profesorka Dušica Čeleketić kaže da je utvrđeno da oni koji su preležali infektivnu mononukleozu imaju deset puta veći rizik da obole od leukemije: - Zbog toga je važno da se ova bolest prepozna na vreme i adekvatno leči.


Prema rečima prof. dr Dušice Čeleketić, načelnika ovog odeljenja, broj obolelih od svih vrsta leukemija je u porastu:

- Bilo je perioda kada smo godišnje otkrivali dvoje novih pacijenata sa ovom bolešću, a sada se taj broj otkrije za mesec dana.

Veliku grupu novoobolelih čine pacijenti koji su već lečeni od maligniteta zračenjem ili citostaticima.

- Dokazano je i da je veći broj leukemija kod onih koji su lečeni kombinovanom terapijom, dakle citostaticima i hemioterapijom. To su takozvane sekundarne leukemije, izazvane lečenjem - naglašava prof. Čeleketić.

Pravo lečenje leukemije dobiće se genskom terapijom, pošto je uzrok bolesti promena na genima. Zasada se leukemija leči monoklonskim antitelima, terapijom koja je uvedena pre dvadeset godina.

- Pacijent koji se leči na ovaj način nema propratnih pojava kao kod ostalih citostatika. Kod leukemije se, osim kod dece sa akutnom leukemijom, ne može govoriti o izlečenju - objašnjava dr Čeleketić. - Lekovima se postiže da bolest što duže bude bez simptoma, ali ne može da se govori o njenom potpunom povlačenju.

Ovom terapijom život pacijenta je značajno produžen, jer se, primera radi, dok se nije lečila, od leukemije umiralo za nekoliko nedelja. Sada bolesnici žive godinama.

Docent dr Milena Todorović, hematolog iz Kliničkog centra Srbije, kaže da čarobnog leka protiv leukemije nema i da izlečenje ili poboljšanje stanja ne zavise isključivo od vrste terapije:

- Izlečenje je moguće kod nekih vrsta leukemije, ali to zavisi od mnogih faktora, od toga kako pacijent odgovori na terapiju, pa do mnogih drugih. Postoji mnogo vrsta leukemije, pa je gotovo nemoguće otkriti jedan univerzalan lek protiv ove bolesti.

Izvor:NOVOSTI 23. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi