Zdravstvo

Vesti :: Država će plaćati transplantacije srca

transplatacija-srcaMinistarstvo zdravlja razmatra mogućnost da pacijente kojima je hitno potrebno novo srce, ubuduće upućuje u inostranstvo na transplantaciju o trošku države, najavio je za "Blic" državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Vladimir Đukić.

"Procenjuje se da u Srbiji treba obaviti minimum šest transplantacija srca godišnje. Mislim da ćemo uspeti da realizujemo dogovore sa Republičkim fondom za zdravsteno osiguranje, kao i sa republičkim stručnim komisijama, i da neke od pacijenta koji su kandidati za transplantaciju srca šaljemo u inostranstvo o trošku Fonda. Jedino njima država nikada nije plaćala lečenje i zato pokušavamo to da ispravimo kako ne bi samo oni bili nepravedno izuzeti. Moramo da se ponašamo odgovorno prema svim građanima", ističe dr Đukić.

On najavljuje i da bi transplantacija srca već sledeće godine mogla da se obavlja u Kliničkom centru Srbije.

"U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje" su rekli da imaju problem sa kapacitetom, ali ćemo mi iskoristiti sve kapacitete KCS. Naši kardiohirurzi će za šest meseci biti tehnički osposobljeni za izvođenje ovakvih intervencija. Međutim, plan nam je i da se svaka bolnica izjasni koji program transplantacije želi da radi.

Ne smemo više da budemo taoci nečijih ambicija, da svi rade sve. Niti ćemo da dajemo šansu 60-godišnjacima da ulaze u treninge. Država mora da donese odluku, da se to krene i da se radi", napominje dr Đukić.

Poslednja transplantacija srca u Srbiji urađena je na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje pre 12 godina. Da bi se sistem transplantacije razvijao, neophodno je slati na edukaciju ne samo hirurge već i čitave timove stručnjaka. Srbiji je neophodan i mnogo veći broj edukovanih koordinatora u bolnicama. Nužno je i poboljšati uslove rada i obezbediti što veći broj davalaca.

"Brzo ćemo ući i u realizaciju ugovora sa Eurotransplantom, ali i sa formiranjem tvining programa sa bolnicom AKH u Beču, što je izuzetno značajno, ne samo zbog programa transplantacije jetre nego i srca i pluća. Već 8. novembra nam u posetu dolazi šef odeljenja za transplantacija pluća, dr Klepetko iz klinike AKH u Beču. Takođe, ugovor koji postoji i koji je potpisan sa bolnicom u Švajcarskoj, gde radi prof. Kalangos treba da se obnovi. Njegov boravak u januaru iskoristićemo da ljudi ponovo odlaze tamo na operaciju srca", objašnjava dr Đukić.

U okviru podizanja transplantacionog programa u našoj zemlji, i lekari će biti obučavani u inostranstvu. Za transplantaciju srca, lekari će biti poslati na obuku u Teksas, u najveću bolnicu za srce u svetu. Najmanje jedan tim, sastavljen od hirurga, imunologa, anesteziologa otići će u Pelsivaniju. Sredstva su obezbeđena, a jedini posao Ministarstva zdravlje jeste da izabere ljude koji će ići na obuku.

Izvor: BLIC 07. 10. 2012.god.

povezane vesti:
» Srbiji nedostaju organi za transplataciju
» Uvozimo čak i kosti za transplantacije
» Novi život posle transplantacije
» Transplantacije: Tuđe srce bez potpisa

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi