Zdravstvo

Vesti :: Dve milijarde više za dečju zaštitu

zaštita deceMinistarstvo rada će u 2012. izdvojiti dodatni novac za zaštitu najmlađih. Za porodilje i dodatke namenjeno skoro 40 milijardi dinara

MINISTARSTVO rada i socijalne politike je u svom budžetu za narednu godinu najviše novca opredelilo za - decu. Na porodičnu i dečju zaštitu od januara do danas potrošeno je 37,77 milijardi dinara, a u idućoj se planira povećanje rashoda za još najmanje dve milijarde dinara. Ovim će se novcem obezbediti redovne isplate za čak pola miliona najmlađih.

U Ministarstvu rada i socijalne politike objašnjavaju da će u narednoj godini sve budžetske stavke - koje se odnose na decu i porodicu - biti dodatno podebljane, pa će tako za isplatu roditeljskih dodataka otići 6,045 milijardi dinara, što je za skoro pola milijarde više nego u ovoj.Na dečje dodatke će se utrošiti 11,6 milijardi dinara (milijardu više nego u 2011), a porodiljske naknade će u 2012. biti uvećane za više od 600 miliona, pa će iznositi 22,1 milijardi dinara.

- Imajući u vidu potrošnju tokom ove godine, verujemo da će ovaj novac biti sasvim dovoljan za redovne isplate - objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike.

U ministarstvu prognoziraju da bi tokom naredne godine novac sa njihovog računa mogao biti podeljen na adrese 36.000 porodilja. Roditeljski dodatak moglo bi da očekuje oko 65.000 mališana, a ova je projekcija izvučena na osnovu godišnjeg proseka. Prema poslednjim podacima, u novembru je roditeljski dodatak isplaćen 63.116 puta i to za prvo dete 31.782 dinara, a u 24 rate za drugo 124.279, treće 223.693 i četvrto 298.255 dinara.

Dečje dodatke je prošlog meseca dobilo 404.227 dece koja žive u materijalno neobezbeđenim porodicama.

VRTIĆ NA RAČUN DRŽAVE

I naknade troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja i za decu ometenu u razvoju će biti uvećane - najavio je Zoran Martinović, državni sekretar. U ovoj godini je za te namene potrošeno 42,73 miliona dinara, a u idućoj će biti 50 miliona dinara. Ovaj će novac biti dovoljan za 300 mališana u zemlji.

Izvor: Novosti 27.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi