Zdravstvo

Vesti :: Englezi i Francuzi ulaze u „Torlak"

institut za virusologijuDve farmaceutske kuće, jedna engleska a druga francuska, zainteresovane su da investiraju u Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak", saznaje Press.

 Prvo bismo počeli zajednički da pakujemo vakcine, kasnije i da ih proizvodimo i izvozimo u zemlje bivše Jugoslavije.

Da te kompanije nameravaju da obnove proizvodnju u „Torlaku", potvrđuje za Press i ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Ponude su odlične

Ministarka precizira da bi već od sledeće godine jedna, a možda i obe ove kompanije mogle sa „Torlakom" da počnu zajednički da pakuju vakcine, a kasnije i proizvode i izvoze ih u zemlje bivše Jugoslavije.

- Reč je o odličnim ponudama tih kuća da zajedno radimo. Nažalost, izgubili smo one kapacitete koje smo nekada imali, „Torlak" je više magacin nego mesto za proizvodnju. Na moje veliko zadovoljstvo, javili su se Englezi i Francuzi. Predlažu da prva godina bude predviđena za zajedničko pakovanje petovalentnih vakcina, koje bi inače trebalo da počnemo da primenjujemo po novom kalendaru vakcinacije, jer se deca još vakcinišu po kalendaru po kom sam se ja vakcinisala. Ideja je da prva godina bude godina tehničke saradnje, a da se u drugoj uvede proizvodni program. Videćemo da li će to biti sa jednom, drugom ili obe firme - rekla je ministarka zdravlja.

Kako otkriva Slavica Đukić Dejanović, zajedničko pakovanje trebalo bi da počne sledeće godine, a ideja je da ono što je pakovano ili proizvedeno kod nas prvo izvozimo u zemlje bivše Jugoslavije.

Kubanska vakcina

Ministarka je dodala i da će sledećeg meseca biti domaćin najvećem kubanskom stručnjaku sa kojim će razgovarati u vezi sa kubanskom vakcinom protiv raka pluća „cimavaks EGF".

- To će biti prilika da popričam sa njim, a zatim i Vladi predstavim rezultate razgovora, jer smo vrlo zainteresovani za tu vakcinu - kazala je ona.

Izvor: PRESS 07. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi