Zdravstvo

Vesti :: Estetskom hirurgijom leče i dušu

sala za estetsku hirurgijuGodišnje se u Srbiji uradi više od hiljadu estetskih operacija o trošku države, najviše kod dece koja psihički pate zbog fizičkih deformiteta. Plaća se za veće grudi i manje noseve

U Srbiji se godišnje uradi više od hiljadu estetskih operacija o trošku države. Pravo na besplatno sređivanje najviše imaju deca, dok odrasli, uglavnom, moraju da odreše kesu, ne bi li dobili "popravljeni" izgled.

Klempave uši, mladeži, veliki i grbavi nosevi - samo su neki od problema koji se rešavaju. Time se, kažu nam lekari, najviše umiruje psiha.

- Kod nas se godišnje obavi više od 100 korekcija klempavih i urođeno deformisanih ušiju - priča dr Branislav Trifunović, plastični hirurg Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. - Roditelji dovode mališane starije od šest godina, a kod adolescenata psihološki momenat ima najveću ulogu. Osim ušiju, uradi se i stotinak operacija nosa. I to kod dece koja su imala rascep nepca, pa se radi korekcija vrha nosa i nosne pregrade.Kako kaže dr Trifunović, rade se i korekcije dojki kod devojaka do 18 godina, ukoliko postoji neka anomalija grudnog koša. Ovakvih intervencija ima desetak za godinu dana. Od stotinak mladeža koje godišnje operišu, više od 30 odsto sređuje se iz estetskih razloga.

I na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" radi se punom parom. Prema rečima dr Radoja Simića, plastičnog hirurga, kod njih se godiše uradi 30 korekcija nosa i oko 50 intervencija na ušima.

Uput lekara specijaliste glavna je i jedina propusnica za besplatnu estetsku hirurgiju. Kako nam je rekao dr Aleksandar Ugrinović, specijalista ORL na Klinici za ORL Kliničkog centra Srbije, ne plaća se ništa za šta postoji medicinski opravdan razlog, jer RFZO ne finansira hirove pacijenata.

- Povrede nosa, deformiteti, devijacije neki su od razloga kada se operacije rade besplatno - kaže dr Ugrinović. - U nekim slučajevima, uz rešavanje funkcionalnog problema, sređuje se i estetski deo. Ljudi često hoće da imaju savršen nos, naročito ako su javne ličnosti. Na kraju uvek ispadne da uz estetsku ide i funkcionalna hirurgija, jer je svakome bar malo kriva nosna pregrada.

U Centru za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu ne postoji besplatna estetska hirurgija. Kako su nam rekli, sve intervencije koje nemaju medicinski opravdan razlog moraju biti plaćene.

- Besplatno je skidanje mladeža i to se radi u dnevnoj bolnici - priča dr Jelena Jeremić, plastični i rekonstruktivni hirurg u Centru. - Sva estetika košta, a najčešće se rade grudi i zatezanje gornjih kapaka. Na sređivanje nosa godišnje dođe oko 50 ljudi. Isto toliko imamo i korekcija ušiju.

Izvor: NOVOSTI 22.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi