Zdravstvo

Vesti :: Evropska nedelja testiranja na HIV virus

testiranjeTema nedelje, od 22. do 29. novembra, biće "Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV", sa ciljem da se podigne svest o važnosti ranog otkrivanja ovog virusa

Evropska nedelja testiranja na HIV virus, koja počinje danas, ove godine se obeležava prvi put, uoči Svetskog dana borbe protiv side 1. decembra, a u Srbiji će uključiti aktivnosti niza zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija.

Tema nedelje, od 22. do 29. novembra, biće “Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV”, sa ciljem da se podigne svest o važnosti ranog otkrivanja ovog virusa, pre svega kad su u pitanju grupe u riziku, najavila je organizacija “HIV u Evropi”.

Jedna od ustanova koje će u Beogradu učestvovati u obeležavanju evropske nedelje je Gradski zavod za javno zdravlje, u čijem se Savetovalištu za HIV/AIDS svakim radnim danom može obaviti anonimno i besplatno testiranje i savetovanje, rekla je rukovodilac ove službe dr Biljana Begović Vuksanović.

Ona je podsetila da nema načina da se prepoznaju inficirane osobe, jer su naizgled potpuno zdrave i dodala da one uobičajenim socijalnim kontaktima ne mogu da ugroze ukućane i saradnike na radnom mestu. Virus se prenosi isključivo seksualnim putem, putem krvi i sa majke na dete.

- Izlečenje nije moguće, ali postoje načini da se tok i razvoj bolesti uspore, naročito kod osoba koje su otkrile infekciju u ranoj fazi. Njihov životni vek je bitno produžen od kada se primenjuje terapija (HAART) – izjavila je dr Begović Vuksanović.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, u Srbiji je od 1985. do kraja 2009. registrovano 2.414 HIV pozitivnih, od kojih su 1.472 osobe obolele od side.

U Beogradu je do kraja 2012. registrovana 2.119 inficiranih. Među njima je 1.108 obolelo, a 829 osoba umrlo sa HIV-om ili od AIDS-a.

Izvor: TELEGRAF 22. 11. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi