Zdravstvo

Vesti :: Evropski zdravstveni forum nagradio naše zdravstvo

xxxEvropski zdravstveni forum dodelio je direktorki RZZO Svetlani Vukajlović specijalnu povelju za postignute rezultate u reformi finansiranja lekova.

Svetlana Vukajlović ističe u izjavi za „Blic" da zdravstveni sistem u Srbiji funkcioniše isto kao i zdravstveni sistemi u Evropi, iako troši mnogo manje novca. Srbija po glavi stanovnika na godišnjem nivou potroši između 60 i 70 evra za lekove, dok zemlje u regionu potroše i pet puta više.
- Pacijenti unutar tih zdravstvenih sistema nisu u prednosti. Oni troše više novca, ali njihovi zdravstveni sistemi funkcionišu isto kao i naš. Mi imamo mehanizme da sa manje para postignemo iste rezultate - ocenjuje Svetlana Vukajlović.
Ona ističe i veliki doprinos i timski rad njenih saradnika iz RZZO, pre svih kolega programera i lekarskih komisija. Svi oni napravili su informacione sisteme za lekove, za koje postoji interesovanje širom Evrope.
Zasluga Svetlane Vukajlović je i da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj su cene originalnih lekova i njihovih generičkih paralela identične.
- U Evropi postoje različiti mehanizmi kojima se stimulišu lekari da propisuju više generike, jer je jeftinija nego originalni lekovi. Postoje posebni sistemi praćenja, gde lekari moraju da pišu obrazloženja ako pišu originalne lekove. Upravo u tome jeste prednost našeg sistema, jer je praktičniji i izjednačava cene - objašnjava direktorka RZZO.
Vukajlovićeva je najavila i da će 26. novembra u Srbiju doći eminentni evropski stručnjaci iz oblasti zdravstvenog osiguranja i zaštite kako bi se diskutovalo o tome da li je zdravstvena usluga tržišni proizvod ili ljudsko pravo, odnosno kako napraviti odnos između cene zdravlja i prava na zdravlje.

Izvor:BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi