Zdravstvo

Vesti :: Firme u blokadi, porodilje bez para

porodiljeUprkos pravu na celu zaradu, država ne može da garantuje isplatu svim majkama na odsustvu. Ugrožene su sve radnice čije su firme u blokadi, a takvih je mnogo.

Porodiljsku naknadu za vreme odsustvovanja sa posla u Srbiji je tokom decembra primilo 35.278 majki, ali bi njihov spisak bio mnogo duži da su bile zaposlene kod savesnijih poslodavaca.

Uprkos tome što država garantuje isplatu svim porodiljama koje su u radnom odnosu, ni jednog dinara nisu dobile radnice čija su preduzeća u blokadi, a takvih je firmi, prema podacima Narodne banke Srbije, čak 62.326!

"Zakon kaže da porodilja ima pravo na naknadu zarade koju je već isplatio poslodavac. Država tako poslodavcu zapravo refundira novac koji je on već dao svojim radnicama. A ako nema zarade, nema ni osnova da se on nadoknadi", objašnjava Milena Antić iz Sektora za brigu o porodici u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Ipak, objašnjava ona, i ova se prepreka može prevazići, ali uz dobru volju poslodavca.

"Pronašli smo zaštitnu meru kako ove žene ne bi bile oštećene, pa smo dali mogućnost poslodavcima, čiji su računi blokirani tri meseca, da podnesu zahtev za isplatu naknada ovim porodiljama kako bi im bila isplaćivana minimalna zarada, odnosno oko 17.000 dinara mesečno", nastavlja Milena Antić.

A da bi porodilje dobile ovaj novac, poslodavci moraju da podnesu dokaze da su im računi blokirani i da popune obrasce u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, ukoliko je reč o Beograđanima, ili u matičnoj gradskoj upravi prema sedištu firme. To, međutim, vlasnici firmi čine veoma retko.

Iako ni u jednom resoru ne postoji evidencija koliko je tačno žena oštećeno zbog lošeg poslovnog bilansa preduzeća, u Udruženju "Roditelj" procenjuju da je reč o stotinama porodilja - mesečno.

"Malo se koja od njih odluči da prijavi poslodavca Inspektoratu za rad jer strahuje da će izgubiti posao, pošto prijave ne mogu da budu anonimne. Zato mnoge opraštaju vlasnicima firmi ili umesto njih jure za dokumentima kako bi izvukle bar neki dinar. Na žalost, i dalje je više onih koje u ovome ne uspeju", kaže Bojana Selaković, pravnica ovog udruženja.

 

TRUDNICAMA JOŠ TEŽE

Za razliku od porodilja, koje imaju makar male šanse da naplate svoje naknade, trudnice zaposlene u firmama čiji su računi blokirani nemaju nikakvih prava. "Republički zavod za zdravstveno osiguranje odbija da isplaćuje naknade za bolovanje bilo kojem radniku čiji poslodavac nije izmirio poreze i doprinose svim zaposlenima", podseća Selakovićeva.

 

Izvor:B92 20.01.2012.god.

Arhiva vesti...»

povezane vesti

New layer...
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi